Onlangs zijn MDL-arts Marco Mundt en gastro-enterologisch chirurg Jarmila van der Bilt een pilot gestart met een gemeenschappelijk IBD-spreekuur. Daarin zien zij gezamenlijk patiënten met IBD (Crohn of colitis ulcerosa) die – mogelijk - zowel een MDL-traject als een chirurgisch traject voor hun ziekte doorlopen. “In één gesprek kunnen we direct, en samen met de patiënt, overleggen en afstemmen over de behandeling. Patiënten vinden dat heel prettig, het geeft hen vertrouwen”, legt Marco uit.

Volgens Jarmila zijn er voor patiënten met IBD veel verschillende behandelstrategieën, waarbij medicatie en chirurgie vaak hand in hand gaan. “De keuze voor een behandelstrategie is heel erg afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en sociale aspecten van de veelal jonge patiënten die wij zien”, licht zij toe. “Dit vraagt om gezamenlijke counseling en gesprekken (shared decision making), waarbij alle aspecten van zowel  medicatie als van een eventuele operatie direct besproken kunnen worden.” 

Afgewogen behandelkeuze

Patiënten hoeven door het gezamenlijke spreekuur van MDL en Chirurgie maar één keer naar het ziekenhuis. Zij kunnen meteen én gericht hun vragen stellen en twijfels delen met de twee behandelaren. “Wij kunnen patiënten doeltreffender informeren, beter betrekken bij zijn of haar ziekte en samen een afgewogen behandeling kiezen. Daardoor zal naar onze overtuiging ook het aantal ‘terugkom’ consulten afnemen”, aldus Marco. 

Bijkomend voordeel is dat hij in het gesprek de chirurg zelf kan introduceren bij de patiënt. “Meestal ken ik de patiënt al (veel) langer, nu kan ik mijn collega voorstellen en de fakkel aan haar overdragen. Dat is prettig.”

Positief

“Tot nu toe reageren vrijwel alle patiënten positief”, vertelt Marco verder. “Ze voelen zich meer betrokken bij het besluitvormingsproces voor hun behandeling en hebben het gevoel dat er meer tijd is voor hun vragen.”

Het is de bedoeling van Marco en Jarmila om – na een korte evaluatie – per 1 januari te starten met een gemeenschappelijke IBD-poli van MDl en Chirurgie, op een vaste dag en met een vast format.

  
Pin It