Op de Europese Dag van de Beroerte zijn de Spoedeisende hulp, de afdeling Neurologie en de Radiologie gestart starten met een nieuwe workflow voor de opvang van patiënten die verdacht worden van een herseninfarct. “Hiermee willen we de kans op een snelle en succesvolle behandeling van een herseninfarct met trombolyse vergroten”, aldus Daan van Poppelen, aios Neurologie.

workflow trombolyse

Grotere kans op herstel

Trombolyse is een behandeling die een stolsel (bloedpropje) in een bloedvat kan oplossen na een herseninfarct. Het doel van de behandeling is de schade van het infarct te voorkomen of verkleinen. Na een herseninfarct moet de behandeling zo snel mogelijk starten. Hoe eerder dat gebeurt hoe groter de kans op herstel. En hoe kleiner de kans op complicaties.

Wat houdt de nieuwe workflow in?

Daan: “Omdat elke minuut in dergelijke situaties telt, optimaliseren we de opvang van patiënten die we van een herseninfarct verdenken. We willen snel beoordelen, snel scannen en snel behandelen.” Dat gebeurt onder andere door het team bij de opvang uit te bereiden met een verpleegkundige van de afdeling Neurologie (stroke verpleegkundige). Iedereen heeft specifieke persoonlijke taken om de zorg zo snel en precies mogelijk te kunnen verlenen. “We zijn terug naar de tekentafel gegaan en hebben de benodigde handelingen op een efficiënte manier ingedeeld. We hopen het resultaat hiervan terug te zien in snellere behandeltijden en natuurlijk betere uitkomsten voor onze patiënten.”
  
Pin It