Onderwerpen:

Dankwoord i.v.m. overlijden Frans Kurek

Wij, de medewerkers van de afdeling Orthopedie, danken iedereen voor de overweldigende belangstelling, fijne brieven, kaarten en berichten op sociale media die wij mochten ontvangen na het overlijden van onze zeer gewaardeerde collega, orthopedisch chirurg Frans Kurek.
Met trots kijken wij als afdeling terug op de mooie en waardige afscheidsdienst in de kerk en de begrafenis, die precies zo is verlopen als Frans dat in gedachten had.

Het is voor ons een fijne en troostrijke gedachte dat Frans Kurek in zijn leven voor velen zoveel heeft betekend. En het is mooi te weten dat wij niet de enigen zijn die hem zullen missen. Dit zal de familie maar ook ons tot steun zijn in de komende tijd.

Namens de afdeling Orthopedie,

Frank van Bommel, orthopedisch chirurg en voorzitter
Akke Klijnstra, bedrijfsleider

Promotie Peter de Leeuw

leeuwOp 20 november 2018 verdedigt orthopedisch chirurg Peter de Leeuw aan de Universiteit van Amsterdam, in het openbaar en ten overstaande van een wetenschappelijke raad, zijn promotieonderzoek getiteld; ‘Ankle Arthroscopy under the Scope’.
Peter’s interesse in de voet- en enkelaandoeningen ontstond al voordat hij de opleiding tot orthopedisch chirurg begon. In 2006 verbleef hij voor een wetenschappelijke stage zes maanden in Barcelona, waar hij de anatomie van de voet en enkel in detail leerde van professor Pau Golano, een beroemd anatoom. Hieruit ontstonden veel ideeën voor nieuw onderzoek wat leidde tot een promotieonderzoek binnen de Universiteit van Amsterdam. Onder leiding van professor Niek van Dijk bestudeerde Peter de Leeuw in de jaren die volgden hoe de anatomie ons kon helpen om complicaties tijdens operatieve behandelingen te voorkomen.

Een voorbeeld hiervan is een zenuw die aan de buitenzijde van de enkel ligt. Dit is de enige zenuw die bij het merendeel van de mensen door de huid zichtbaar gemaakt kan worden. Desondanks bleek uit de literatuur dat letsel aan deze zenuw, bij het uitvoeren van een kijkoperatie van de enkel, veel voorkwam. Door het gedrag van deze zenuw te onderzoeken kon de reden van deze ongewilde complicatie worden achterhaald en is een techniek beschreven om letsel te voorkomen.
Binnen zijn promotie heeft Peter de Leeuw de chirurgische anatomie gebruikt om bestaande operatieve behandelingen aan de enkel te verbeteren en nieuwe operatietechnieken te ontwikkelen. En na jaren onderzoek heeft dat nu geleid tot een promotie.

Haio-stage bij Orthopedie

heijkoop
Per 1 september 2018 loopt Doris Heijkoop als huisarts in opleiding (haio) 3 maanden stage bij de afdeling Orthopedie in het Flevoziekenhuis. Zij volgt de huisartsopleiding aan het VUmc en wordt in het ziekenhuis begeleid door opleider Frank van Bommel. Waarnemend opleider is Rover Krips.

In haar stage krijgt Doris Heijkoop te maken met de diverse aspecten van het orthopedische vakgebied, zoals:
- de verpleegafdeling waar de geopereerde patiënten verpleegd worden (kliniek)
- de orthopedische polikliniek en het traumaspreekuur (polikliniek)
- kennismaking met orthopedische operaties (OK)
- acute traumatologie (SEH)
- bijwonen van ochtend- en middagoverdrachten en besprekingen
- indicatiebespreking met AMC

Save-the-date Orthopediesymposium: 30 oktober 2018

Het jaarlijkse orthopediesymposium voor huisartsen en fysiotherapeuten vindt dit jaar plaats op dinsdag 30 oktober, in het Van der Valk Hotel Almere. Noteer de datum vast in uw agenda, meer informatie volgt later.