Sandra Bendter (nog net 57) was 1 mei 25 jaar in dienst van het Flevoziekenhuis, als medewerker steriele medische hulpmiddelen. Sandra blijkt zich in 25 jaar nooit ziek te hebben gemeld. Wat is  haar geheim?

csa bendter
Je werkt 25 jaar op de Centrale sterilisatieafdeling, hoe is dat?

“Alles wat ik doe, doe ik voor de patiënt. Daarom vind ik mijn werk nog steeds leuk. Blijven leren helpt ook! Ik ben laatst met vijf collega’s naar de fabriek van BBraun Aesculaap in Tüttlingen geweest. We hebben daar gezien hoe alle instrumenten worden gemaakt. Ik kijk er nu anders naar. Ik heb waardering voor het mooie materiaal dat ik in mijn handen heb.”

Wie is Sandra?
“Ik ben een rustige collega en kan het met iedereen vinden. Dat gaat niet vanzelf hoor, daar doe ik mijn best voor. We zijn inmiddels met een grote groep. Zeventien verschillende mensen, met verschillende wensen. En dan is er natuurlijk wel eens wat. Maar ik besef wat ik zelf moet bijdragen om het samen goed te hebben. Ik bekijk de dingen altijd ook van de andere kant en kan goed relativeren. Ik laat me niet meenemen in emoties. Ik weet wie ik ben, misschien is dat het wel.”

Ben je echt nooit ziek?
“Ik heb best wel eens een dag dat ik me minder lekker voel. Maar dat is geen reden om me ziek te melden. Ik vind het, ook als ik me niet 100% fit voel, fijn om met mijn collega’s te zijn. Ik begin de dag en kijk hoe het gaat. Heel soms neem ik een paar uurtjes op. Dan kan ik er de volgende dag weer tegenaan..”

Doe je iets bijzonders voor je gezondheid?
“Eigenlijk niet. Ik ga drie keer per week naar de sportschool, cardio en krachttraining. Ik ga direct vanuit mijn werk door. Bewegen is belangrijk, juist als je ouder wordt. Ik vind het geen opdracht. Wat ik doe, doe ik graag. Ik let niet speciaal op mijn eten.

Dus wat is jouw geheim?
“Ik wil me niet ziek voelen, misschien dat dat helpt om niet ziek te zijn? En blijkbaar heb ik gunstige genen.”

Martin Vulperhorst, teamleider CSA:

“Sandra is goed geaard en staat met beide benen op de grond. Ze is ook goedaardig en heeft met iedereen het beste voor. Ze is positief en laat zich niet meeslepen. Sandra is het rustpunt van de afdeling. Als Sandra al eens snotterend binnenkomt, vraag ik of het gaat met haar en probeer, net zoals bij ieder andere collega, gedurende de dag een vinger aan de pols te houden. Sandra is nog steeds leergierig. Ze heeft als een van de eerste collega’s in Nederland de training werkbegeleider gevolgd bij het ROC in Leiden. Ze is zichzelf en doet wat bij haar past. Met nog altijd even veel plezier en kundigheid!”