Soorten behandelingen

Ben je minder dan 9 weken zwanger, dan kun je kiezen voor de abortuspil. Deze beëindigt de zwangerschap. De zwangerschap komt via de vagina naar buiten. Je moet rekenen op bloedverlies en pijn. Voor de abortuspil kun je terecht op het SENSE abortusspreekuur bij de GGD. Lees voor meer informatie de folder over de pdf abortuspil (288 KB)

Ben je meer dan 9 weken zwanger, dan adviseren we een curettage. De baarmoeder wordt dan met een dun buisje leeggezogen. Jouw arts zal je voor een curettage verwijzen naar het Flevoziekenhuis. Lees voor meer informatie de folder over pdf curretage (273 KB)

Bij elke zwangerschapsduur kun je ook zelf kiezen voor een curettage, tenzij je minder dan 7 dagen over tijd bent.

Anoniem of niet anoniem

Laat weten als je wilt dat je huisarts niet geïnformeerd wordt. Dan zorgen wij daarvoor. Wij geven nooit informatie over de behandeling aan ouders, partners of familieleden zonder jouw toestemming. Het Flevoziekenhuis kan niet instaan voor correspondentie van de zorgverzekeraar.

Verzekering

De kosten van het gesprek met de arts en van de behandeling worden door elke verzekering vergoed. Het eigen risico wordt niet aangesproken. Anticonceptie na afloop, zoals een spiraaltje, gaat wel af van je eigen risico. Je krijgt hiervoor een rekening als je nog niet door je eigen risico heen bent.

Tot slot

Voor veel meisjes en vrouwen is een overtijdbehandeling of een abortus een ingrijpende gebeurtenis. De ervaring leert dat er vaak positieve en negatieve gevoelens tegelijkertijd aanwezig zijn. Probeer er met anderen over te praten zodat je er niet alleen mee rondloopt. Aarzel niet om hulp in te roepen als je daar behoefte aan hebt. Een abortus is niet iets om je voor te schamen. Wel is het belangrijk dat je je emoties met anderen deelt.

Vragen of meer informatie

Voor vragen kun je terecht bij het SENSE abortusspreekuur bij de GGD op dinsdag en donderdag:
  • 088 - 002 99 10, keuzetoets 4
  • 036 - 535 73 82

Alle overige dagen en bij spoed in de weekenden, 's avonds of 's nachts bij het Flevoziekenhuis:

  • 036 - 868 77 02 of
  • 036 - 868 87 65

Klachten

Heb je klachten over de behandeling op het SENSE-abortus spreekuur, dan kunt je ze daar indienen. Ze zullen worden behandeld door de klachtenfunctionaris van het Flevoziekenhuis.