Leesvoor
Mogelijk heb je allerlei vragen die te maken hebben met intimiteit, seksualiteit en seksuele gezondheid. Denk aan pijn bij het vrijen of erectieproblemen. Of vragen over anticonceptie, een ongewenste zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), het maagdenvlies, menstruatieklachten of andere lichamelijke problemen, de overgang of het maken van een uitstrijkje.

Voor al dit soort vragen kun je terecht bij het Sense spreekuur van de GGD in Almere. Sense heeft speciale (gratis!) consulten voor jongeren t/m 24 jaar met vragen over anticonceptie, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en onbedoelde of ongewenste zwangerschap.

Het Flevoziekenhuis werkt intensief samen met de GGD.

Soa's
Morning after
Lichamelijke klachten

Soa’s

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of geslachtsziekte is een virus of bacterie, overgebracht door seksueel contact. Jaarlijks worden veel mensen in Nederland besmet met een soa. Soms is een soa alleen lastig. Er zijn echter ook varianten die ernstige gevolgen kunnen hebben als ze niet op tijd worden behandeld, zoals chlamydia of hiv. Voorkomen is in dit geval dan ook altijd beter dan genezen: zorg ervoor dat je veilig vrijt. Gebruik bijvoorbeeld altijd een condoom of vrouwencondoom en vermijd wisselende of onveilige contacten. Vermoed je dat je mogelijk toch besmet bent geraakt met een soa, dan is het zaak zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts of met een medewerker van de GGD-poli. Een soa gaat niet vanzelf over én je kunt ook anderen besmetten als je de soa niet laat behandelen.

Symptomen en onderzoek
Soa's openbaren zich op verschillende manieren; van een brandend gevoel bij het plassen, jeuk, afscheiding, blaasjes, wratten, bloedverlies tot pijnlijk opgezwollen klieren in de liezen. Soms hebt je echter helemaal geen klachten. Om erachter te komen of je inderdaad besmet bent, zal de arts/verpleegkundige een urineonderzoek doen, een kweekje maken of bloed afnemen. Als blijkt dat je besmet bent met een soa, kan de arts je hiervoor behandelen en medicijnen voorschrijven. Indien nodig, wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog of dermatoloog van het Flevoziekenhuis.

Contactonderzoek
Omdat soa’s besmettelijk zijn, doe je er goed aan om iedere persoon met wie je recent seksueel contact gehad hebt te waarschuwen als blijkt dat je besmet bent. Als je dat wilt, kan de GGD helpen bij het opsporen en onderzoeken van die persoon of personen. Kijk voor meer informatie op: www.soa.nl
Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, laat je je één keer per jaar testen op SOA’s. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden van vergoeding in de verzekeringsvoorwaarden.

Morning after

Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het tijdens het vrijen toch misgaan. Bijvoorbeeld omdat het condoom scheurt of omdat je vergeten bent de pil te slikken. Wat dan? Als je het vermoeden hebt dat je onveilig hebt gevreeën, met het risico op een ongewenste zwangerschap, doet je er goed aan meteen actie te ondernemen. Tot maximaal 72 uur na het onveilig vrijen, kun je proberen een zwangerschap te voorkomen met de morning after pil (noodpil). Tot vijf of uiterlijk zeven dagen dagen na het onveilig vrijen, kan een morning after spiraaltje uitkomst bieden.

Morning after pil
De meest bekende morning after pil (noodpil) levonorgestrel, is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Bent je 21 jaar of jonger, dan is de morning after pil gratis, als je een recept haalt bij je huisarts.
Het werkt het best als je deze pil zo snel mogelijk inneemt, nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe langer je wacht met innemen, hoe minder betrouwbaar de werking. In geval van braken, binnen drie uur na inname van de noodpil, raden we je aan opnieuw een noodpil in te nemen.

De noodpil bevat een kunstmatig hormoon (progestageen) dat ook in gewone anticonceptiepillen gebruikt wordt. De noodpil bevat dit hormoon in een hogere dosering. De noodpil kan de eisprong uitstellen of stoppen, beletten dat een eitje bevrucht wordt, of dat het zich innestelt in de baarmoeder.

Onlangs is een nieuwe noodpil geregistreerd, ulipristal (Ellaone). Het dient binnen 120 uur na een onbeschermde geslachtsgemeenschap, of bij falen van anticonceptie te worden ingenomen. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van levonorgestrel. Echter voor ulipristal is, in tegenstelling tot leverongestrel, een recept noodzakelijk. Dit middel komt in aanmerking als de kans op een zwangerschap reëel is, onbeschermede geslachtsgemeenschap 72 tot 120 uur geleden heeft plaatsgevonden en het gebruik van een koperhoudend spiraaltje op bezwaren stuit. Voor een recept kun je terecht bij je huisarts, de SENSE poli of de polikliniek gynaecologie.
De noodpil is niet hetzelfde als de abortuspil!

Nood spiraaltje
Wanneer je voor het slikken van de morning after pil (noodpil) te laat bent of dat voor je bezwaarlijk is, kunt je het noodspiraaltje overwegen. Dit is een gewoon, koperhoudend spiraaltje dat door een arts tot vijf of uiterlijk zeven dagen na onbeschermd geslachtsverkeer geplaatst kan worden.

Het noodspiraaltje voorkomt in 99% van de gevallen een zwangerschap. Een noodspiraaltje kunt je laten plaatsen bij je huisarts of op de poli gynaecologie van het Flevoziekenhuis. Dan hebt je wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Lichamelijke klachten

Mogelijk heb je vragen over geslachtsorganen of vraagt je je af of lichamelijke klachten de oorzaak zijn van seksuele problemen. Ook met deze vragen kun je terecht bij de Sense- of Rutgershuisspreekuren. De arts inventariseert je vragen of klachten en onderzoekt of er lichamelijke factoren van invloed zijn. Mogelijk zijn er bijvoorbeeld problemen met je blaas, urinewegen of bekkenbodem. De arts zal je dan adviseren over een eventuele behandeling. In sommige situaties zal de arts je doorverwijzen.

Meer weten of de mogelijkheden om zwangerschap te voorkomen? Lees de folder over pdf anticonceptie (278 KB)