Wij zijn er voor jou

 • Anoniem consult en buiten de muren van het ziekenhuis
 • Je bent bij ons in vertrouwde handen
 • Ook als je twijfelt kunnen we je helpen
 • Ervaren en deskundige artsen
 • Afspraak en behandeling op korte termijn
 • Behandeling met pillen of curettage
 • Als het nodig is regelen wij extra zorg voor je
Ben je ongewenst zwanger? Dan sta je voor een moeilijke keuze. Een zwangerschap afbreken doe je niet zomaar. Maar soms zit je in een situatie waarbij je aan een abortus denkt. Bij SENSE in het gebouw van de GGD in Almere ben je aan het juiste adres. Hier kun je terecht met je vragen. Ook als je nog niet zeker bent van een beslissing. Wij bieden een luisterend oor, zonder oordeel. We kunnen je snel helpen als je twijfelt of je behandelen als je de zwangerschap wilt afbreken. 

Voordat je besluit de zwangerschap af te breken of te behouden is het belangrijk dat je goede informatie krijgt. Het Flevoziekenhuis helpt je bij het maken van de keuze en bij de eventuele behandeling.

Je kunt voor een afspraak dagelijks bellen:
 • 088 - 002 99 10 – keuze 4
 • Op dinsdag en donderdag naar 036 - 535 73 82

Je bent ongewenst zwanger, wat nu?

Welke mogelijkheden heb ik?

Wat je moet doen bij een ongewenste zwangerschap is een moeilijke keuze. Het is niet gek wanneer je hierover twijfelt. Wij hebben veel ervaring met vrouwen en meisjes die over hun besluit twijfelen. Je hoeft je hier niet voor te schamen.

Bij het SENSE abortusspreekuur is er begrip voor jouw situatie. Er wordt naar je geluisterd. De arts respecteert jouw wensen. De zorg is goed en veilig. Ook begeleiding bij besluitvorming en na afloop is mogelijk. Bij SENSE worden de verschillende mogelijkheden met jou besproken. Tijdens het spreekuur krijg je voorlichting over de mogelijkheden die er zijn wanneer je ongewenst zwanger bent. Ook anticonceptie en onderzoek naar seksueel overdraagbare aandoeningen kun je bespreken.

Abortus

Kies je ervoor om de zwangerschap af te breken met een abortus? Dan zijn er verschillende behandelingen. De arts geeft hierover informatie. Het gesprek vindt plaats in een vertrouwde en veilige sfeer. De arts maakt een echo om te zien hoe lang je precies zwanger bent. Daarna besluit je zelf of je de zwangerschap al dan niet wilt afbreken of dat je er nog langer over wilt nadenken. Wij respecteren jouw keuze.

Tot 9 weken kun je kiezen voor de pdf abortuspil (288 KB) . Met deze behandeling is het mogelijk de zwangerschap te beëindigen door op twee dagen tabletten in te nemen. Hierdoor krijg je een soort ‘miskraam’. Je kunt voor deze behandeling terecht op het SENSE abortusspreekuur bij de GGD.

Bij elke zwangerschapsduur tot 12 weken kunnen wij een pdf zuigcurettage (273 KB) voor je plannen. De intake en echo vindt dan eveneens plaats bij de GGD, maar de behandeling vindt plaats in het Flevoziekenhuis. De behandeling gebeurt terwijl je slaapt (narcose) zodat je er niets van merkt. Dit duurt 5 tot 10 minuten. Je blijft enkele uren in het ziekenhuis.

Een zwangerschap beëindigen doe je niet zomaar. De beslissing is definitief, je kunt het niet terugdraaien. Bijna alle vrouwen ervaren emoties: verdriet, twijfel, angst, boosheid of schaamte. Maar vrouwen ervaren ook positieve gevoelens zoals opluchting als een zwangerschapsafbreking de juiste keuze is. Al deze emoties zijn gewoon en kunnen elkaar afwisselen. Aarzel niet om hulp in te roepen als je daar behoefte aan hebt. Je hoeft je niet te schamen voor een abortus. Wel is het belangrijk dat jij jouw twijfels en emoties met anderen deelt.

Adoptie

Als jij de zwangerschap niet wil beëindigen, maar niet in staat bent om voor het kind te zorgen, dan kun je kiezen voor adoptie. Dit kan in de vorm van (tijdelijke) pleegzorg, gesloten adoptie of open adoptie. Je kunt terecht bij het FIOM wanneer je twijfelt over pleegplaatsing of adoptie. Ook het Medisch Maatschappelijk Werk van Sense/het Flevoziekenhuis kan je hierbij helpen.

Zelf opvoeden

Als je besluit de zwangerschap uit te dragen verandert er veel in je leven. Lees meer op de website van FIOM. Je krijgt daar praktische informatie en persoonlijke begeleiding wanneer jij ervoor kiest om je kind zelf op te voeden. Ook het Medisch Maatschappelijk Werk van Sense/het Flevoziekenhuis kan je hierbij helpen.

Hoe maak ik de juiste keuze?

Wat je moet doen bij een ongewenste zwangerschap is een moeilijke keuze. Het is belangrijk om te weten dat de keuze die je maakt, op dit moment de juiste is. Het is niet gek wanneer je daar nog over twijfelt. Wij  helpen jou met de keuze. Wij hebben veel ervaring met vrouwen en meisjes die over hun besluit twijfelen.
Bij het SENSE abortusspreekuur is er begrip voor jouw situatie en wordt jouw wens gerespecteerd. De zorg is goed en veilig. SENSE kan jou ook helpen bij jouw beslissing en bij de nazorg.

Jouw beslissing

Voor veel meisjes en vrouwen is een overtijdbehandeling of een abortus een ingrijpende gebeurtenis. De ervaring leert dat er vaak positieve en negatieve gevoelens tegelijkertijd aanwezig zijn. Probeer er met anderen over te praten, zodat je er niet alleen mee rondloopt. Aarzel niet om hulp in te roepen als je daar behoefte aan hebt. Een abortus is niet iets om je voor te schamen. Neem de beslissing niet alleen. Bespreek dit bij voorkeur met iemand in jouw omgeving die jij vertrouwt: een familielid, je partner of een vriendin. Ook is het belangrijk dat jij jouw besluit in vrijheid neemt, en niet onder druk. Jij moet verder leven na de beslissing, niet iemand anders.

Verzekering

De verzekering vergoedt de kosten van het gesprek met de arts en de behandeling volledig. Het eigen risico wordt niet aangesproken. Anticonceptie na afloop, zoals een spiraaltje, gaat nog wel af van je eigen risico. Je krijgt hiervoor een rekening als je nog niet door je eigen risico heen bent.

Hoe ga ik verder na mijn keuze?

Wat jouw besluit ook is, het is de keuze die voor jou op dit moment het beste is. Een keuze die past bij jouw mogelijkheden op dit ogenblik en in de toekomst. Er zijn hierin geen goede of foute beslissingen.
Het is normaal wanneer je (later) moeite hebt met je beslissing. Ongewenste zwangerschap, abortus of adoptie gaat gepaard met veel emotie. Bijna alle vrouwen en meisjes ervaren emotionele klachten na deze ingrijpende beslissing. Dit is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Heb je hulp nodig? Het FIOM biedt online hulp. Je bent ook welkom bij het Medisch Maatschappelijk Werk van het Flevoziekenhuis. Je kunt een afspraak maken via SENSE of de poli Gynaecologie. Tot slot is hulp mogelijk via de GGZ, tel. 036 - 868 94 81.

Kan ik anoniem blijven?

Een anomieme behandeling is mogelijk. Wij geven nooit informatie aan ouders, partners of familieleden zonder jouw toestemming. Laat ons weten als je wilt dat de huisarts geen bericht krijgt. Bij een curettage in het Flevoziekenhuis kan het ziekenhuis niet instaan voor correspondentie van de zorgverzekeraar.

Ben je minderjarig?

Meisjes tussen 12 en 16 jaar kunnen anoniem behandeld worden zonder toestemming van hun ouders. Toch vinden we het belangrijk dat je ouders op de hoogte zijn. Steun van de ouders is belangrijk. Als je niet wilt dat je ouders er van weten, bespreek deze zorg met je arts.
Bespreek je problemen ook in ieder geval met een andere volwassene. Neem ook iemand mee naar het spreekuur die je vertrouwt en die je kan ondersteunen.

Ik wil een afspraak maken

Ben je ongewenst zwanger en wil je hierover praten? Plan dan een afspraak in bij het SENSE spreekuur. Je kunt online een afspraak maken of je kunt bellen op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur:

 • 088 – 002 99 10 (keuze 4)
 • 036 – 535 73 82 (op dinsdag en donderdag)

Of eventueel online op www.senseflevoland.nl

Bij spoed kunt u ’s avonds of in de weekenden altijd contact opnemen met het Flevoziekenhuis:

 • 036 – 868 77 02
 • 036 – 868 87 65