Wij zijn er voor jou

 • Anoniem consult en buiten de muren van het ziekenhuis
 • Je bent bij ons in vertrouwde handen
 • Ook als je twijfelt kunnen we je helpen
 • Ervaren en deskundige artsen
 • Afspraak en behandeling op korte termijn
 • Behandeling met pillen of curettage
 • Als het nodig is regelen wij extra zorg voor je
Ben je ongewenst zwanger? Dan sta je voor een moeilijke keuze. Een zwangerschap afbreken doe je niet zomaar. Soms kun je echter in een situatie zitten waarbij je deze optie moet overwegen. Bij SENSE in het gebouw van de GGD in Almere ben je aan het juiste adres. Hier kun je terecht met je vragen. Ook als je nog niet zeker bent van een beslissing. Wij bieden een luisterend oor, zonder oordeel en zijn in de gelegenheid om op korte termijn ondersteuning te bieden in het besluitvormingsproces, of hulp te bieden bij het verzoek om abortus.

Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om te weten wat jouw opties zijn. Het Flevoziekenhuis helpt je bij het maken van de keuze en bij het verdere traject.

Je kunt voor een afspraak dagelijks bellen:
 • 088 - 002 99 10 – keuze 4
 • Op dinsdag en donderdag naar 036 - 535 73 82

Je bent ongewenst zwanger, wat nu?

Wat zijn mijn opties?

Wat je moet doen bij een ongewenste zwangerschap is een moeilijke keuze. Het is niet gek wanneer je hierover twijfelt. Wij hebben veel ervaring met vrouwen en meisjes die over hun besluit twijfelen. Je hoeft je hier niet voor te schamen.

Bij het SENSE abortusspreekuur is er begrip voor jouw situatie en wordt jouw wens gerespecteerd. De zorg is goed en veilig. Ook begeleiding bij besluitvorming en na afloop is mogelijk. Bij SENSE worden de verschillende mogelijkheden met jou besproken. Tijdens het spreekuur krijg je voorlichting over de opties die er zijn wanneer je ongewenst zwanger bent.

Abortus

Kies je ervoor om de zwangerschap af te breken met een abortus? Dan zijn er verschillende behandelingen. Voorafgaand aan jouw beslissing ga je in gesprek met de arts. Het gesprek vindt plaats in een vertrouwde en veilige sfeer. De arts maakt een echo om te zien hoe lang je precies zwanger bent. Daarna besluit je zelf of je de zwangerschap al dan niet wilt afbreken of dat je er nog langer over wilt nadenken. Wij respecteren jouw keuze.

Tot 9 weken kun je kiezen voor de pdf abortuspil (290 KB) . Met deze behandeling is het mogelijk de zwangerschap te beëindigen door een tablet in te nemen en 2 dagen later 4 tabletten vaginaal in te brengen. Hierdoor krijg je een soort ‘miskraam’. Je kunt voor deze behandeling terecht op het SENSE abortusspreekuur bij de GGD.

Ben je meer dan 9 weken zwanger, dan kunnen wij een pdf zuigcurettage (274 KB) voor je plannen. De intake en echo vindt dan eveneens plaats bij de GGD, maar de afspraak wordt gepland in het Flevoziekenhuis. De behandeling zal meestal plaatsvinden onder narcose en duurt ca. 10 minuten. Het verblijf in het ziekenhuis zal echter meestal een halve dag in beslag nemen.

Een zwangerschap beëindigen is niet een keuze die je zomaar maakt. De beslissing is definitief, je kunt het niet terugdraaien. Bijna alle vrouwen ervaren emoties: verdriet, twijfel, angst, boosheid of schaamte. Maar vrouwen ervaren ook positieve gevoelens zoals opluchting als een zwangerschapsafbreking de juiste keuze is. Al deze emoties zijn gewoon en kunnen elkaar afwisselen. Aarzel niet om hulp in te roepen als je daar behoefte aan hebt. Een abortus is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Wel is het belangrijk dat jij jouw emoties met anderen deelt.

Adoptie

Als jij de zwangerschap niet wil beëindigen, maar niet in staat bent om voor het kind te zorgen, dan kun je kiezen voor adoptie. Dit kan in de vorm van (tijdelijke) pleegzorg, gesloten adoptie of open adoptie. Je kunt ook terecht bij het FIOM wanneer je twijfelt over pleegplaatsing of adoptie.

Zelf opvoeden

Je bent ongepland zwanger geworden. Na de eerste schrik besluit je toch voor het kind te zorgen. Er wijzigt dan veel in je leven. Lees meer op de website van FIOM. Deze instantie geeft jouw praktische informatie en persoonlijke begeleiding wanneer jij ervoor kiest om je kind zelf op te voeden.

Hoe maak ik de juiste keuze?

Wat je moet doen bij een ongewenste zwangerschap is een moeilijke keuze. Het is belangrijk om te weten dat de keuze die je maakt, op dit moment de juiste is. Het is niet gek wanneer je hier op dit moment nog over twijfelt. Wij willen jou helpen met de keuze. Wij hebben veel ervaring met vrouwen en meisjes die over hun besluit twijfelen.
Bij het SENSE abortusspreekuur is er begrip voor jouw situatie en wordt jouw wens gerespecteerd. De zorg is goed en veilig. SENSE kan jou ook helpen bij jouw beslissing en bij de nazorg.

Jouw beslissing

Voor veel meisjes en vrouwen is een overtijdbehandeling of een abortus een ingrijpende gebeurtenis. De ervaring leert dat er vaak positieve en negatieve gevoelens tegelijkertijd aanwezig zijn. Probeer er met anderen over te praten, zodat je er niet alleen mee rondloopt. Aarzel niet om hulp in te roepen als je daar behoefte aan hebt. Een abortus is niet iets om je voor te schamen. Neem de beslissing niet alleen. Bespreek dit bij voorkeur met iemand in jouw omgeving die jij vertrouwt: een familielid, uw partner of een vriendin. Ook is het belangrijk dat jij jouw besluit in vrijheid neemt, en niet onder druk. Jij moet verder leven na de beslissing, niet iemand anders.

Verzekering

De kosten van het gesprek met de arts en de behandeling worden volledig door de verzekering vergoed. Het eigen risico wordt niet aangesproken. Anticonceptie na afloop, zoals een spiraaltje, gaat wel af van je eigen risico. Je krijgt hiervoor een rekening als je nog niet door je eigen risico heen bent.

Hoe ga ik verder na mijn keuze?

Wat jouw besluit ook is, het is de keuze die voor jouw op dit moment het beste is. Op basis van je huidige situatie, ontwikkeling en beeld van de toekomst. Er zijn hierin geen goede of foute beslissingen.
Het is echter normaal wanneer je (later) moeite hebt met je beslissing. Ongewenste zwangerschap, abortus of adoptie gaat gepaard met veel emotie. Bijna alle vrouwen en meisjes ervaren emotionele klachten na deze ingrijpende beslissing. Dit is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op de GGZ via 036 - 868 94 81. Het FIOM biedt ook online hulp bij zwangerschap, abortus of adoptie.

Kan ik anoniem blijven?

Laat het ons weten als je wilt dat de huisarts niet wordt geïnformeerd. Dan zorgen wij daarvoor. Een anonieme behandeling is mogelijk. Wij geven nooit informatie aan ouders, partners of familieleden zonder jouw toestemming. Kies je voor een behandeling in het Flevoziekenhuis, dan kan het ziekenhuis niet instaan voor correspondentie van de zorgverzekeraar.

Ben je minderjarig?

Meisjes tussen 12 en 16 jaar kunnen anoniem behandeld worden zonder toestemming van hun ouders. Toch vinden we het belangrijk dat je ouders op de hoogte zijn. Steun van de ouders is immers belangrijk.
Wil je toch absoluut niet dat je ouders ervan weten, bespreek het dan in ieder geval met een andere volwassene. Neem ook iemand mee naar het spreekuur die je vertrouwt en die je kan ondersteunen.

Ik wil een afspraak maken

Ben je ongewenst zwanger en wil je hierover praten? Plan dan een afspraak in bij het SENSE spreekuur. Je kunt online een afspraak maken of je kunt bellen op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur:

 • 088 – 002 99 10 (keuze 4)
 • 036 – 535 73 82 (op dinsdag en donderdag)

Of eventueel online op www.senseflevoland.nl

Bij spoed kunt u ’s avonds of in de weekenden altijd contact opnemen met het Flevoziekenhuis:

 • 036 – 868 77 02
 • 036 – 868 87 65