Wat zijn mijn keuzes als ik onbedoeld zwanger ben?

Ben je onbedoeld zwanger, dan zijn er drie mogelijkheden.
  1. Je kiest voor een abortus. Neem dan contact op met uw huisarts of neem rechtstreeks contact op met het abortusspreekuur bij de GGD in Almere.
  2. Je besluit de zwangerschap uit te dragen en zelf voor het kind te zorgen. Neem dan contact op met je huisarts of een verloskundige. Start met gebruik van Foliumzuur (tot een zwangerschapsduur van 11 weken)
  3. Je wilt geen abortus, maar bent niet in staat zelf voor het kindje te zorgen, overweeg dan om afstand te doen. Het Fiom of Medisch Maatschappelijk Werk van het Flevoziekenhuis kunnen je daarover verder informeren. De arts van het SENSE abortusspreekuur kan je hiernaar verwijzen.
Tot hoeveel weken zwangerschap kan ik een behandeling krijgen?
Een curettage kan in het Flevoziekenhuis gedurende de eerste drie maanden plaats vinden (12 of 13 weken). Een behandeling met de abortuspil is bij de abortuspoli van de GGD mogelijk tot 9 weken (ruim 2 maanden).

Moet ik lang wachten voor een behandeling?
Meestal krijg je binnen een paar dagen een afspraak: het spreekuur bij de GGD is op dinsdag en donderdag. Een overtijdbehandeling met de abortuspil is dezelfde dag mogelijk. Voor een curettage wordt enkele dagen later een afspraak in het Flevoziekenhuis gemaakt.

Bedenktijd
Ook als je zeker bent van je keuze is het vanaf een zwangerschapsduur van 6w2d wettelijk verplicht om 5 bedenkdagen in te lassen. Deze bedenktijd gaat in op de dag dat je voor het eerst een (huis)arts hebt gesproken.  Neem daarom indien mogelijk zsm contact op met je huisarts en neem een verwijsbrief mee naar de GGD.
Je kunt echter altijd bij ons terecht. Ook zonder verwijsbrief.

Kan ik ook zonder verwijsbrief van mijn huisarts bij jullie terecht?
Ja, je kunt zonder verwijsbrief van je huisarts terecht.

Worden de kosten van de behandeling gedekt door mijn ziektekostenverzekering?  
Woon je in Nederland, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor de abortus. Deze vallen niet onder het eigen risico. Kosten voor het plaatsen van een (Mirena) spiraaltje worden ook vergoed, maar vallen wel onder het eigen risico.

Wat als ik niet verzekerd ben in Nederland?
Je betaalt dan de kosten van de behandeling zelf. Het tarief wordt bepaald door de Nederlandse ziekenhuis autoriteiten en wisselt per jaar. Neem voor de actuele prijzen contact op met het Flevoziekenhuis. Kom op werkdagen tijdens kantooruren langs bij het Verzekerdenpunt in de centrale hal. Je kunt ook bellen met 036 - 868 88 96.
kijk hier voor meer informatie over zorgkosten
 
Ik ben minderjarig. Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?
Als de arts vindt dat een behandeling voor je noodzakelijk is, is geen toestemming van je ouders nodig als je jonger dan 16 jaar bent. Breng bij voorkeur wel een andere volwassenen op de hoogte.

Hoe zit het met de privacy?
Wij mogen nooit zonder jouw toestemming informatie doorgeven aan ouders, partner of anderen. Je medische gegevens worden in een dossier vastgelegd. We gaan daar zeer zorgvuldig mee om, in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Wij kunnen echter niet instaan voor correspondentie van de ziektekostenverzekering. Tenzij je kiest voor een anonieme behandeling.

Is het erg als ik al eerder een abortus hebt ondergaan?  
Een eerdere abortus geeft geen problemen voor de behandeling.
 
Heeft een abortus gevolgen voor mijn vruchtbaarheid?
Een abortus die uitgevoerd wordt door een deskundige arts van het abortusspreekuur bij de GGD of een gynaecoloog van het Flevoziekenhuis heeft geen invloed op je vruchtbaarheid.
 
Wanneer kan ik na een abortus weer zwanger worden?
Na een abortus bent je vrijwel meteen weer vruchtbaar.
 
Wat is een overtijdbehandeling?
Dit is het afbreken van de zwangerschap als je maximaal 16 dagen overtijd bent. Er geldt geen wettelijke bedenktijd (van 5 dagen). De duur van de zwangerschap wordt bepaald met een echo.

Wat als ik nog maar een paar dagen over tijd ben?
Dan is er met de echo nog geen vruchtzak zichtbaar. Er wordt dan twee maal bloedonderzoek geadviseerd. Een daling van het zwangerschapshormoon geeft dan aan dat de behandeling geslaagd is.

Hoe werkt de abortuspil?
De abortuspil bestaat uit 2 soorten medicijnen die ervoor zorgen dat de zwangerschap thuis via de vagina naar buiten komt. Net als bij een miskraam. Bloedverlies en buikkrampen horen daarbij. Je kunt gerust pijnstillers innemen. Het bloedverlies duurt wat langer dan na een curettage. Je kunt ook wat stolsels (dikke stukjes bloed) verliezen en je misselijk voelen.

Wat gebeurt er na de behandeling met de abortuspil?
Na de dag dat je de vaginale tabletten hebt ingebracht blijf je nog een tijdlang bloed verliezen. Soms duurt dit een week, maar het kan ook tot de volgende menstruatie duren. Je wordt vaak na 4-6 weken voor het eerst weer ongesteld. Je kunt ook meteen weer zwanger worden. Daarom is het belangrijk dat je direct weer met anticonceptie begint. Doe na 4 weken altijd een zwangerschapstest ter controle! Hierover word je echter uitgebreid voorgelicht op het spreekuur.

Tot wanneer is een zuigcurettage mogelijk
Dit kan in het Flevoziekenhuis tot 12 a 13 weken. De curettage vindt plaats onder narcose, na afloop heb je nauwelijks pijn. Je partner kan met je meelopen naar de operatieafdeling en bij je zijn na afloop op de uitslaapkamer. De kans op complcaties is zeer klein. Een enkele keer is een 2e curettage nodig.
 
Kan ik na de abortusbehandeling een spiraal laten plaatsen?
Een spiraaltje kan drie weken na behandeling met de abortuspil geplaatst worden. Ook kan het spiraaltje tijdens de curettage geplaatst worden. Je kunt bellen over de kosten met bellen met 036 - 868 88 96. Je krijgt dan een keuze menu.
Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal en/of (een gedeelte van) het tarief voor de plaatsing van de spiraal. Voor de vergoeding kun je contact opnemen met je verzekeraar. Het plaatsten van een spiraaltje gaat wel af van uw eigen risico. Plaatsing van een spiraal door de huisarts kan daarom goedkoper zijn.
 
Waar moet ik op letten in de dagen na de behandeling?  
Als je na de behandeling meer dan 38 graden koorts hebt of overmatig veel vloeit, neem dan contact op met het Flevoziekenhuis. Overdag tel 036 - 868 87 00 of ’s avonds 036 - 868 95 07.

Welke pijnstilling kan ik gebruiken?
Bij gebruik van de abortuspil werkt paracetamol over het algemeen niet zo goed. Een NSAID zoals Naproxen, Ibuprofen of Aleve werkt beter. Je kunt hiermee starten als de krampen beginnen. Na een curettage kun je zowel paracetamol als een NSAID gebruiken

Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis?

Wij vragen je om het volgende mee te nemen:
  • een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs
  • je verzekeringspas
  • een nachthemd of lang T-shirt
  • een badjas
  • slippers of sokken
  • 2 extra onderbroeken, liever geen strings

Hoe lang duurt het totale verblijf in de kliniek inclusief voorzorg en nazorg?
Voor duidelijke informatie over de opname verwijzen we je graag naar de pagina dagbehandeling