(Natte) maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een slijtage van het netvlies waardoor mensen in het centrum van hun oog minder of slecht zien. Bij natte maculadegeneratie vormen zich nieuwe bloedvaatjes, die vocht kunnen lekken of kunnen bloeden waardoor het zicht van de patiënt in korte tijd verder verslechtert. Door middel van injecties wordt de vorming van nieuwe vaatjes geremd, waardoor het zicht niet verder verslechterd en vaak zelfs verbetert.

Maculapoli

De afdeling Oogheelkunde van het Flevoziekenhuis heeft een speciale Maculapoli ingericht voor patiënten met natte maculadegeneratie. U kunt hier op één ochtend terecht voor alle benodigde onderzoeken, inclusief een eventuele injectie.
Door de invoering van de Maculapoli is de doorlooptijd voor de injecties drastisch teruggebracht; van ruim 3 uur tot 29 minuten.

Hoe werkt het?

De meeste patiënten met natte maculadegeneratie komen één keer per maand voor controle op de Maculapoli. ’s Ochtends worden alle onderzoeken gedaan, zoals het meten van uw gezichtscherpte en een OCT-scan van uw netvlies. Vervolgens beslist de oogarts of u in aanmerking komt voor een injectie. Als dat het geval is, wordt de injectie binnen een half uur gegeven.

Op het filmpje hieronder ziet u hoe een bezoek aan de Maculapoli, inclusief injectie, er ongeveer uitziet.

 

Pilot: Bartiméus schuift aan bij prikspreekuur

Sinds april 2014 werkt Bartiméus mee aan de Maculapoli. Patiënten die een afspraak hebben op het prikspreekuur voor natte Macula Degeneratie, kunnen na afloop hun vragen kwijt bij een Bartiméus-consulent. De consulent biedt een luisterend oor en voorziet patiënten van praktische en gerichte informatie over leven met MD en welke ondersteuning Bartiméus kan verlenen om het dagelijkse leven te veraangenamen.

De pilot speelt in op de behoeften van patiënten. Machteld Welling, projectmedewerker van Bartiméus en betrokken bij de pilot: "De eerste dagdelen hebben we met groot succes gedraaid. De feedback van patiënten, medewerkers van de afdeling Oogheelkunde en de ambassadeurs van Bartiméus is veelbelovend. De oogartsen blijken het prettig te vinden dat Bartiméus alle ondersteuning en revalidatie kan bieden. Alles onder één dak, wat gemakkelijk is voor de patiënt!"

Bartimeus 2019