14 september 2022 Britse chirurgen kijken mee bij SiLac-operaties

Maandag 12 september keken 3 Britse chirurgen mee tijdens een aantal operaties van chirurgen Stef Smeets en Ruben Schouten. Zij kwamen speciaal voor de SiLac-operaties die zij regelmatig bij patiënten uit het hele land uitvoeren. Zij beheersen deze laserbehandeling bij aanhoudende klachten bij een ontsteking in de huid van de bilspleet als geen ander. Patiënten tobben vaak al jaren met deze klacht en wachten vaak lang uit schaamte. Deze operatie is heel succesvol, 85% van de patiënten herstelt volledig. De chirurgen waren erg enthousiast over deze procedure.

Specialisatie proctologie

Als proctologisch chirurg is Ruben Schouten gespecialiseerd in aandoeningen aan de anus en het gebied daaromheen. “Denk aan pijn, jeuk of afscheiding rondom de anus of bloed in de ontlasting. Ook bij aandoeningen in de bilspleet komen mensen bij hem terecht. Een voorbeeld daarvan zijn haarnestcysten: ingegroeide haren, die met name voorkomen bij jonge mannen met veel haar, waardoor continu ontstekingen ontstaan.” Patiënten lopen vaak jarenlang rond met deze problemen voordat ze naar de dokter gaan. Ruben: “Ze durven niet of schamen zich en komen dan uiteindelijk met lood in hun schoenen naar ons toe. De meeste van hen kunnen we met deze techniek snel en goed van hun problemen afhelpen.”

Uniek in Nederland

SiLac staat voor Sinus Laser-assisted Closure. SiLac wordt in het Flevoziekenhuis onder plaatselijke verdoving op de polikliniek uitgevoerd. Ruben: “Dat is uniek in Nederland.  Bij ons duurt de ingreep maar 15 tot 30 minuten en de patiënt kan direct weer naar huis en de dag erna aan het werk. We schroeien het kanaal met een laserdraadje dicht er hoeft niets te worden weggesneden en er ontstaan geen grote wonden. Daardoor komen complicaties nog maar nauwelijks voor en kunnen mensen snel weer alles doen. Ruben: “Daarom komen niet alleen mensen uit Almere en omgeving naar ons toe voor deze behandeling, maar ook van ver daarbuiten. En nu dus zelfs uit Engeland!”

De namen van de chirurgen zijn: Mr Pradeep Franklin Thomas, Mr Najam Husain en Mr Hamed Hajiesmaeilihosseinabadi van Burton-on-Trent, UK.