Kinderen kunnen in paniek raken als zij door een MRI- of CT-scanner moeten, zeker omdat hun ouders niet bij het onderzoek aanwezig kunnen zijn. De kans op een nare ervaring is kleiner als kinderen beter begrijpen wat er gebeurt. De afdeling Radiologie van het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een KittenScanner in de wachtruimte staan. De KittenScanner is door Philips Healthcare ontworpen om angst te verminderen en kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het onderzoek.

KittenScanner
“We hebben de KittenScanner kunnen aanschaffen dankzij een anonieme donatie. Daar zijn we enorm blij mee”, vertelt Daphne Ypma, teammanager Radiologie. “De KittenScanner is een prachtige toevoeging aan ons voorlichtingsmateriaal voor kinderen. Door hun angst te verminderen verloopt het onderzoek vlotter en beter. We hebben de scanner bewust in de wachtkamer geplaatst, zodat kinderen er voor hun onderzoek zelf mee kunnen spelen en ontdekken. We gebruiken de miniscan ook zelf om, al dan niet met een medisch pedagogisch zorgverlener, de kinderen op een scan voor te bereiden.”

Favoriet karakter

De kleine scanner demonstreert het MRI- en CT-proces. Kinderen kiezen een favoriet karakter: een olifant, kip, krokodil of een robot. Zodra ze het beest of de robot in de scanner duwen gaat het filmpje van start. Wat zit er in Doris de kip of in Ollie de olifant? De KittenScanner laat het zien. Daphne Ypma: “De karakters komen terug in onze Ambient Experience-kamers en geven zo het kind een vriendje in het scan-avontuur.”
  
  
Pin It

De vakgroep Chirurgie (Heelkunde) is door coassistenten uitgeroepen tot winnaar van de Beste Coschap-verkiezing van de CoRaad AMC-UVA. De coassistenten roemen de goede sfeer en uitstekende organisatie van de coschappen. Ook de laagdrempeligheid, beschikbaarheid en opleidingsgerichtheid van de supervisoren krijgen een hoge waardering. Naast Chirurgie waren er dit jaar wederom nominaties voor de vakgroepen Dermatologie, KNO, Interne geneeskunde en Gynaecologie.

Waardering

De ruim 400 coassistenten die hun coschap hebben gelopen in het Flevoziekenhuis, hebben hun waardering via een digitale evaluatie uitgesproken. Een aantal van hun reacties: "Veel te doen, goede begeleiding op de OK, en onderwijsmomenten gingen altijd door. Dankbaarheid van de begeleiders na een lange en drukke dag waar je als coassistent echt van waarde kan zijn."

Elk jaar nominaties en prijzen

Jaarlijks organiseert de Universiteit van Amsterdam de uitreiking 'Beste Coschappen'. Het Flevoziekenhuis doet het elk jaar goed bij deze verkiezingen. De vakgroep KNO is al negen keer genomineerd en heeft drie keer gewonnen, de vakgroep Dermatologie is ook al negen keer genomineerd en won maar liefst zeven keer. Ook de vakgroep Interne geneeskunde viel meerdere keren in de prijzen.

beste coschap 2019

Pin It
In de week van 1 juli verschijnt de nieuwe Thuis, de informatiekrant van het Flevoziekenhuis. In deze editie vraagt fysiotherapeut Jolanda Leij aandacht voor de het belang van bewegen, ook tijdens een opname in het ziekenhuis. Antoon van Woerkom vertelt over zijn ervaringen met fysiotherapie op de Intensive care en tijdens zijn revalidatieproces. In dit nummer ook een portret van tandarts-gnatoloog Robin van Vuren.

thuis juli 2019
In deze Thuis verder aandacht voor de begeleiding van thuisdialysepatiënten met Zorg Messenger. Dialyseverpleegkundige Simone Kruis en dialysepatiënt Ineke Jordans doen hun verhaal. Ook aandacht voor de KittenScanner op Radiologie om kinderen voor te bereiden op een CT- of MRI-scan, de nieuwe app ZwApp voor zwangeren en het keukenteam van het Flevoziekenhuis.

'Thuis' is de informatiekrant van het Flevoziekenhuis en verschijnt driemaal per jaar in Almere, Lelystad, Zeewolde en het noordelijke deel van 't Gooi.

 
Pin It
Ook veel patiënten en zwangeren uit Lelystad en omgeving bezoeken een medisch specialist van het Flevoziekenhuis. Om deze patiënten zo goed mogelijk van dienst te zijn, bieden wij hen de mogelijkheid in Lelystad bloed te laten prikken. Het Flevoziekenhuis heeft daartoe een tweede prikpost in Lelystad geopend. Op maandag van 8.00 – 12.00 uur kunnen patiënten terecht in Sportcentrum De Koploper, Badweg 21 in Lelystad.

priklab 2018
Naast de prikpost in De Koploper heeft het Flevoziekenhuis ook een prikpost in het Dialysecentrum Lelystad, Ziekenhuisweg 100 (direct achter het ziekenhuis). Deze prikpost is geopend op woensdag- en vrijdagochtend van 8.00 – 12.00 uur.

Zo brengt het Flevoziekenhuis topzorg dichtbij. Op de website vindt u meer informatie over alle prikpostlocaties en openingstijden.
  
  
Pin It

Het Flevoziekenhuis kijkt terug op een hectisch, memorabel en succesvol 2018. Dat blijkt uit het bestuursverslag en de jaarrekening 2018 die per 1 juni zijn gepubliceerd. “We hebben in één keer de NIAZ-Qmentum accreditatie behaald, met vlag en wimpel. We hebben – met andere ziekenhuizen uit de regio – hulp kunnen bieden en patiënten goed kunnen opvangen na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen. We hebben fors geïnvesteerd in innovatie zoals hypermoderne operatiekamers, nieuwe geavanceerde MRI- en CT scanners en in ICT. En last but not least, veel van onze mensen werken met plezier in het Flevoziekenhuis”, aldus Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur.

 

voorgevel zomer

 


Positief resultaat en stijging omzet
Het Flevoziekenhuis sluit 2018 af met een positief resultaat van 3,1 miljoen euro. De omzet steeg met 6,8 miljoen euro naar bijna 190 miljoen euro. De kosten namen eveneens toe, onder meer door de inzet van extra personeel.

Het bestuursverslag en de jaarrekening 2018 zijn op deze website te vinden.

Pin It