Vanaf vrijdag 7 januari 2011 start een wekelijks Reizigersvaccinatiespreekuur op de polikliniek Interne Geneeskunde van het Flevoziekenhuis. Het spreekuur wordt uitgevoerd door de ervaren reizigersverpleegkundigen van de GGD en is vooral bedoeld voor mensen met een gestoord afweersysteem door chronische ziekte of afweeronderdrukkende medicijnen. In de toekomst zal het spreekuur ook toegankelijk worden voor alle Almeerders, die vaccinaties, (malaria) profylaxe of andere adviezen willen hebben ter voorbereiding van hun reis. De spreekuren zijn een samenwerkingsverband tussen GGD Flevoland en de internisten van het Flevoziekenhuis.

vaccinatie

Reizen wordt steeds normaler; jaarlijks gaan ongeveer 1 miljoen mensen op reis naar het buitenland. Steeds meer mensen gaan op vakantie of op familiebezoek naar landen buiten Europa. Turkije, Ghana, Egypte en ook Suriname zijn voorbeelden van populaire vakantie-bestemmingen onder Almeerders. Voor veel van deze landen worden vaccinaties geadviseerd. Met de start van een Reizigersvaccinatiespreekuur breidt GGD Flevoland het aantal locaties uit waar Almeerders hun vaccinaties kunnen halen. Het Flevoziekenhuis biedt met het spreekuur een extra dienst richting patiënten en bezoekers, en met name aan haar chronische patiënten.

Judith Branger, internist en infectioloog van het Flevoziekenhuis: “Met de start van het Reizigersvaccinatiespreekuur willen wij met name mensen met een chronische ziekte of chronisch medicijngebruik beter informeren over de risico’s van en uiteraard ook de mogelijkheden om te reizen. Daarnaast geven we een advies op maat ten aanzien van vaccinaties en malaria/antibiotica profylaxe. Chronische ziekte kan het afweersysteem ernstig verzwakken waardoor er meer risico is op (ernstige) infecties. Het betreft bijvoorbeeld mensen met nierziekten (dialyse), HIV, kanker, of auto-immuunziekten. Ook medicijnen kunnen de afweer verzwakken, zoals chemotherapie, beta-blokkers, prednisolon of zogenaamde biologicals (geneesmiddelen gebaseerd op antistoffen). Daarnaast hebben mensen zonder of met een slecht functionerende milt meer kans op ernstige infecties, zij hebben een uitgebreid vaccinatieschema nodig.

Tot voor kort ging deze groep soms op eigen initiatief naar de GGD voor vaccinaties, terwijl juist deze categorie reizigers extra aandacht behoeft. Met dit spreekuur wordt de  behandelend huisarts of specialist de mogelijkheid geboden patiënt binnen het Flevoziekenhuis te verwijzen en zo nodig laagdrempelig te overleggen.”

Afspraak maken

Het spreekuur vindt elke vrijdagmiddag plaats van 14.00-16.00 uur in het Flevoziekenhuis.
Een afspraak voor het medische Reizigersadviseringsspreekuur maken kan via telefoonnummer: 088 – 002 99 10.
Patiënten met een chronische aandoening kunnen verwezen worden door hun specialist of huisarts, bij voorkeur met verwijsbrief.

Reizigersspreekuur (algemeen)

Inwoners van Almere kunnen zonder verwijzing een afspraak maken bij het  Reizigers-adviseringsspreekuur bij de GGD Flevoland aan de Boomgaardweg in Parkwijk. Tijdens deze afspraak wordt een individueel advies gegeven, toegesneden op de specifieke reis-bestemming, lokale omstandigheden en gezondheidstoestand. De benodigde vaccinaties kunnen meteen gegeven worden, evenals een recept voor malariatabletten. Daarnaast wordt informatie verschaft over bijvoorbeeld (het voorkomen van) reizigersdiarree, reizen met kinderen, hygiëne, zwangerschap, etc.

Vaccineren in cijfers

De top 10 van de reisbestemmingen van de cliënten van het reizigersspreekuur van de GGD Flevoland van 2009 wordt weergegeven in onderstaande tabel en grafiek. De drukste tijd van het jaar zijn de maanden mei, juni en juli. De top 3 van de reisbestemmingen zijn Turkije, Indonesië en Egypte. Opvallend is dat reisadviezen voor Indonesië het meest in mei worden gegeven. Ook valt op dat Suriname populair is in december.

Top 10 reisbestemmingen (aantal reizigers per bestemming):

top-10-reisbestemmingen
Pin It