Op vrijdagavond 11 maart was de voorstelling ‘De Darmdialogen’ te zien in het Flevoziekenhuis. Het stuk is gemaakt in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting en toert langs verschillende ziekenhuizen. De Darmdialogen zorgden voor een humoristisch drama vol lach, zang en dans. En een enkele traan.

darmdialogen02
Het auditorium van het Flevoziekenhuis was goed gevuld met (ex) patiënten, medewerkers en andere geïnteresseerden. Zij zagen een hilarische, maar toch vooral indrukwekkende voorstelling. Acteurs Cystine Carreon, Han Oldigs en Ellen Pieters namen - onder muzikale  begeleiding van Gert Wantenaar - in hoog tempo enkele taboes rond darmproblemen op de korrel.

De grappen over ontlasting volgden elkaar snel op. 'Ha buurvrouw, nog lekker ontlast vanochtend?' De spijsvertering wordt verbeeld tijdens een ultrakorte opera over de omzwervingen van een 'hapje kipfilet-met-mayonaise-en-een-beetje-zout-en-peper'. De serieuze momenten graven wel wat dieper. Bijvoorbeeld de relatie met iemand die chronisch ziek is, of dusdanig gehandicapt dat seks niet meer vanzelfsprekend is. Of het moment dat de acteurs stilstaan bij het overlijden van actrice Frederique Huydts aan de gevolgen van darmkanker. Maar daarna wordt weer snel een grappig lied gezongen: 'hoezee, hoezee, wij hebben diarree.'

Wie meer wilde weten over darmkanker, de prognose en de behandelmogelijkheden kon na de voorstelling terecht bij MDL-arts Marco Oudkerk Pool, of één van de verpleegkundigen of medewerkers van de vakgroep MDL.

De bezoekers reageerden enthousiast op de voorstelling. ‘Heel herkenbaar. Eigenlijk zou iedere patiënt dit stuk aan zijn omgeving moeten laten zien’, zei één van de bezoekers die met haar man de voorstelling bezocht. Ook MDL-arts Oudkerk Pool toonde zich na afloop enthousiast. ‘De makers zijn erin geslaagd een zwaar onderwerp op een hele luchtige manier te brengen. Dat maakt de problematiek toegankelijk en bespreekbaar. In de voorstelling wordt ook nog allerlei medische informatie verwerkt, die gewoon klopt. Het zit goed in elkaar’.

De voorstelling werd ‘live’ uitgezonden in het ziekenhuis, dankzij de cameraregistratie van de Flevo Ziekenomroep. Verder maakte Omroep Flevoland een reportage over de voorstelling. Het Flevoziekenhuis was – na het AMC en het Maasstad ziekenhuis – het derde ziekenhuis waar de voorstelling te zien was. De Darmdialogen is nog tot eind april te zien in andere ziekenhuizen, maar niet meer in Flevoland.

Kijk voor meer informatie: http://www.darmdialogen.nl/

Kijk hier voor het verslag van Omroep Flevoland. http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/79587/voorstelling-doorbreekt-poeptaboe