“Ik heb na een opleiding techniek voor de zorg gekozen. En het blijkt me te passen, ik wil alleen maar meer.” Dat zegt Gregory Alexander, helpende in opleiding in het Flevoziekenhuis. Hij is na een periode van werkloosheid gestart binnen het Flevolandse project Handen aan de Ploeg, voor Handen in de Zorg. Gemeenten, UWV,  zorg- en welzijnsinstellingen en ROC Flevoland hebben onder regie van ZowelWerk de handen ineen geslagen om jonge werklozen aan het werk te helpen. En met succes, zo vindt ook het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Een delegatie van het ministerie bezocht op 30 mei het ziekenhuis.

handen-aan-de-ploeg

Het project biedt jonge werklozen de kans om – met behoud van uitkering - een opleiding tot helpende te volgen in een van de Almeerse zorginstellingen. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit een dag per week naar school en twee dagen werken. Gregory is enthousiast over deze aanpak. “We krijgen hele goede begeleiding, zowel op het ROC als hier in het ziekenhuis.” Hij wil na zijn diploma verder leren en beginnen met de opleiding tot verzorgende.

Helpenden waardevol

Het Flevoziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen met ‘helpenden zorg en welzijn’ in dienst. Al in 2008 startte het ziekenhuis met een eerste pilot ‘Handen aan de Ploeg’ om te ervaren wat helpenden kunnen toevoegen aan de zorg. En dat bleek veel te zijn. Opleidingsadviseur Monique van Kleef: “Helpenden kunnen net dat beetje meer tijd en aandacht geven dat het verblijf in het ziekenhuis aangenamer maakt. En dat past in Planetree, het mensgerichte zorgconcept dat het ziekenhuis heeft omarmd.” Gregory merkt dat de patiënten blij met hem zijn. “De verpleegkundigen zijn er voor de medische zorg, ik kan patiënten verrassen met een praatje, de krant of een spelletje kaart. En ook het wassen en aankleden van mensen doe ik met plezier.”