Op dinsdag 13 september organiseert de Nederlandse Coeliakie Vereniging in samenwerking met de polikliniek Maag-Darm-Lever (MDL) een 2e contactmiddag voor mensen met coeliakie en hun familieleden. Coeliakie is de “meest onbekende volksziekte” van Nederland. Geïnteresseerden zijn welkom om langs te komen en met andere leden van de Coeliakie Vereniging ervaringen en tips uit te wisselen.
De contactmiddag vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur in mijnInfopunt (centrale hal) van het Flevoziekenhuis te Almere. De bijeenkomst is gratis, aanmelden is gewenst.

coeliaki

In de provincie Flevoland hebben circa 3.200 mensen coeliakie (landelijk: 160.000 mensen), waarvan slechts 500 mensen het zelf weten. Deze mensen en hun familieleden kunnen tijdens deze contactmiddag elkaar ontmoeten en ook een persoonlijk één op één gesprek met een ervaringsdeskundige hebben. Daarnaast zijn folders, informatieboekjes en kookboeken aanwezig voor inzage of aanschaf.
Aanmelden kan bij Irene loep, liefst per email:ut.voorlichting@glutenvrij.nl of telefonisch: 036 – 536 4278. De koffie en thee staan voor u klaar.

Coeliakie, de “meest onbekende volksziekte” van Nederland

Iemand die coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) heeft, kan niet tegen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, rogge, gerst en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, pasta, koek en taart. Gluten wordt ook vaak in producten als bindmiddel gebruikt, denk aan: sauzen, snoep, ijs en bier. Mensen met coeliakie hebben dit levenslang, omdat hun darmslijmvlies beschadigd is. Coeliakie is een auto-immuunziekte.
Mensen die klachten als buikpijn en diarree hebben, kunnen zelf een digitale glutentest doen via: www.deglutentest.nl.

Pin It