Op de Dagbehandeling Chemotherapie van het Flevoziekenhuis kunnen  oncologische patiënten gebruik maken hoofdhuidkoeling en/of hand- nagelkoeling. Patiënten voelen zich geholpen door deze koelbehandelingen. Naast lichamelijke en geestelijke problemen, hebben oncologische patiënten te maken met uiterlijke veranderingen. Patiënten die chemotherapie volgen, hebben vaak haaruitval, nagelafwijkingen en/of huidreacties op de handen.

oncologiehandschoen

Hoofdhuidkoeling

Als patiënten chemotherapie krijgen, hebben zij kans op haaruitval. Om dit voorkomen of te verminderen kan in sommige gevallen tijdens de chemokuur hoofdhuidkoeling toegepast worden: een kap met speciale koelvloeistof erin. Hierdoor wordt de temperatuur van de hoofdhuid naar ongeveer 18 graden Celsius verlaagd.

Hand- nagelkoeling

Bij sommige vormen van chemotherapie kunnen er nagelafwijkingen en huidreacties op de handen ontstaan als bijwerking. Om ook dit zo veel mogelijk te voorkomen, kan een patiënt op de Dagbehandeling Chemotherapie tijdens de kuur gebruik maken van hand- nagelkoeling. De patiënt krijgt dan speciale handschoenen aan, die gekoeld zijn tot min 20 graden Celsius.

Hoe werkt chemotherapie?

Als een patiënt onder behandeling is van chemotherapie, verspreiden de cytostatica (de werkzame stof van de behandeling) zich door het gehele lichaam. Deze komen ook terecht in de haarwortels en in de uiteinden van de vingers. Het koelen van het hoofd en de handen zorgt ervoor dat de bloedtoevoer wordt verminderd en minder cytostatica de haarwortels en vingertoppen bereiken. Patiënten moeten in beide vormen van koeling rekening houden met afkoeling van hun hele lichaam. Daarom zijn er dekens en warme dranken beschikbaar tijdens de behandeling. De hoofdhuidkoeling en hand- nagelkoeling is niet voor elke patiënt even succesvol; wel kunnen hun mogelijke klachten verminderen.

Pin It