In Tergooi Blaricum werd vorige week met succes een eerste dotterbehandeling uitgevoerd. Twee dagen eerder had de Inspectie voor de Gezondheidszorg hiervoor groen licht gegeven. Patiënten uit Flevoland en de Gooi en Vechtstreek kunnen nu hun dotterbehandelingen dicht bij huis in hun vertrouwde omgeving ondergaan.

tergooiziekenhuizen

Regionale samenwerking

De toestemming om dotterbehandelingen uit te voeren in Tergooi is het resultaat van de regionale samenwerking tussen de cardiologen van Tergooiziekenhuizen, het Flevoziekenhuis in Almere en het AMC in Amsterdam. Eerder dit jaar werden door deze samenwerking ook al ICD-behandelingen (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) geïntroduceerd in het Flevoziekenhuis. Deze speciale ‘pacemakers’ worden geïmplanteerd bij bepaalde hartritmestoornissen.

De interventiecardiologen dr. Karin Arkenbout en dr. Sirious Heseyni voerden de eerste dotterbehandeling in deze regio uit. De operatie verliep vlekkeloos. Ze kijken tevreden terug op deze belangrijke stap in de cardiologische behandelingen van Tergooi, het Flevoziekenhuis en het AMC.

Inmiddels zijn nog vier succesvolle behandelingen verricht. Vanaf nu worden bij patiënten uit Tergooi en het Flevoziekenhuis deze dotterbehandelingen uitgevoerd op woensdag en donderdag. Het zijn behandelingen die van tevoren zijn gepland. De patiëntenselectie vindt plaats tijdens de hartteambespreking in het AMC. Spoedprocedures blijven vooralsnog plaatsvinden in het AMC.

Eén team

Voor de patiënt is het een groot voordeel dat zijn cardioloog onderdeel is van één team dat alle benodigde zorg en behandeling kan bieden. Optimale deskundigheid, wachtlijstbeheer en de begeleiding rondom de ingreep en nazorg, is binnen dat team voorhanden.