“Het zijn juist  kleine dingen die een ziekenhuisopname kunnen veraangenamen.” Het is de ervaring van mevrouw Wallenaar – Willemse, patiënte op de afdeling Orthopedie vanwege een heupoperatie. Mevrouw Wallenaar werd in het Flevoziekenhuis verrast met een kleine attentie, vanwege de Planetree-verwendag op 19 oktober. Het Flevoziekenhuis bood patiënten en bezoekers die dag een extra gastvrije ontvangst.

flevoziekenhuis-planetree-verwendag-2011

De inmiddels Drontense Mevrouw Wallenaar woonde 20 jaar in Almere. Toen wij hier in 1986 kwamen wonen, was er hier nog geen ziekenhuis. Ik heb gezien hoe het Flevoziekenhuis steeds beter en gastvrijer is geworden. Ik ben heel tevreden over hoe het ziekenhuis alles rondom mijn heupoperatie heeft geregeld. Alle afspraken en onderzoeken vonden plaats op één dag en ik werd uitgenodigd voor een voorlichtingsdag over de operatie. Op de dag van opname werd ik ontvangen in mijnInfopunt en door een erg vriendelijke gastvrouw naar de afdeling gebracht. Ook de piano in de hal vind ik bijzonder. Er is heel veel ten goede veranderd.”

Ook alle 300 overige patiënten kregen tijdens de Planetree-verwendag een attentie aan bed. Patiënten en bezoekers konden in de centrale hal genieten van een hand of nek en schoudermassage en een appeltje meenemen. Een groep Almeerders maakte gebruik van de mogelijkheid voor een ‘Plantree-rondleiding’ door het ziekenhuis.

Eerste Europese ziekenhuis met Planetree-label

Het Flevoziekenhuis heeft in oktober 2010 als eerste ziekenhuis in Europa het officiële Planetree-label voor mensgerichte zorg ontvangen. Het zorgconcept Planetree staat voor de beste zorg in een gastvrij en respectvolle omgeving en voor een gezonde organisatie. In het Flevoziekenhuis te herkennen aan de goede artsen en uitstekende apparatuur, samenwerking met bijvoorbeeld Zorggroep Almere en AMC, aandacht voor goede informatie en bejegening, aanvullende zorg op verschillende afdelingen, gastheren- en vrouwen, respect voor ieders levensovertuiging, ruime bezoekmogelijkheden, warme kleuren en pianospel in de centrale hal.

Plataan

Planetree is een internationaal concept, dat ruim 30 jaar geleden in Amerika is opgericht door een patiënte, Angelica Thieriot. Haar droom was zorginstellingen te creëren, waarin het beste van hotel, ziekenhuis en thuis is verenigd. Planetree verwijst naar de plataan op het Griekse eiland Kos, waaronder Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunst, zijn studenten vele eeuwen geleden les gaf.