Studenten logopedie van hogeschool Windesheim Flevoland bezochten op 10 januari de polikliniek KNO, in het kader van 'De week van de stem'. Het stemteam van KNO gaf een demonstratie van diverse stemmetingen en video-onderzoek van de stembanden. Het stemteam doet deze onderzoeken bij patiënten met stemproblemen, zoals chronische of terugkerende heesheid. De klachten kunnen een gevolg zijn van verkeerd stemgebruik of chronische overbelasting van de stem. Het stemteam bestaat uit twee KNO artsen, Brechtje de Beer en Julie van Lith en twee logopedisten, Brigitte Boon en Sonja Morselt.

windesheim-voor-kno

Stemklachten

Professionele stemgebruikers, zoals acteurs, zangers, leraren, advocaten of call center medewerkers kunnen stemklachten hebben. Wanneer zij langer dan drie weken schor of hees zijn of last hebben van steeds terugkerende heesheid, is het advies om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan doorverwijzen naar het Stemspreekuur van de polikliniek KNO in het Flevoziekenhuis.

Behandeling stemproblemen

Tijdens een eerste afspraak beoordeelt een KNO-arts de stemklachten. In sommige gevallen kunnen de problemen met enkele adviezen verholpen worden. In andere gevallen is uitgebreider onderzoek nodig. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor het multidisciplinaire Stemspreekuur. De patiënt ziet dan een KNO-arts en een logopedist. Tijdens deze afspraak worden stemmetingen gedaan, geluidsopnames van de stem en filmopnames van de stembanden gemaakt.
De klachten kunnen een gevolg zijn van verkeerd stem gebruik en/of chronische overbelasting van de stem. Wanneer dit het geval is, wordt er een behandelplan gemaakt met een logopedist. Er kan ook een afwijking op een stemband aanwezig zijn die het stemgeluid verstoort. In dat geval kan het nodig zijn de afwijking operatief te verwijderen. De kans op succesvol herstel is groot.

Pin It