Ujala Radio, de grootste Hindoestaanse radiozender van Nederland, maakt dit jaar een zestal radioprogramma's met diverse gezondheidsthema's, onder de naam Heartbeat. Aan dit interactieve programma werken diverse artsen van het Flevoziekenhuis mee, als inhoudelijke deskundigen op diverse thema’s.

flevoziekenhuis-voorgevel

De eerste uitzending, met als onderwerp hart- en vaatziekten, is te beluisteren op donderdag 15 maart van 16.00 - 18.00 uur. De cardiologen Aukje van der Spank en Navin Bindraban delen hun kennis en ervaring met de luisteraars. In de maand april wordt aandacht besteed aan nierfalen; aan deze uitzending werken twee nefrologen van het Dialysecentrum Flevoziekenhuis mee.

Leefwijzer

Andere onderwerpen, die in de maanden daarna aan de orde komen, zijn onder meer diabetes en lifestyle. De laatste uitzending, op woensdag 29 augustus van 17.00 – 19.00 uur, is een soort samenvatting van de programmaserie met als leidraad een leefwijzer voor Hindoestanen. In deze uitzending komen de gasten uit de eerste vijf programma’s opnieuw aan het woord. Elke uitzending van Heartbeat duurt in totaal 2 uur en is achteraf te beluisteren via Uitzending Gemist (op www.ujala.nl).

Hindoestanenpoli

In april 2010 opende het Flevoziekenhuis, als eerste ziekenhuis in Nederland, een polikliniek speciaal voor Hindoestanen. Deze bevolkingsgroep heeft naar verhouding veel gezondheidsproblemen door hart- en vaatziekten. Hierdoor zijn de risico’s op overlijden twee à drie keer hoger.
De Hindoestanenpoli is bedoeld voor patiënten van Hindoestaanse afkomst, met en zonder hartklachten, die in aanmerking willen komen voor een cardiale evaluatie. Het Flevoziekenhuis biedt hen bijzondere aandacht, meer expertise en nauwe samenwerking met collega-internisten en vaatchirurgen. Gezamenlijk streven zij naar betere zorg voor deze patiëntengroep.
De Hindoestanenpoli werd in april 2010 uitgebreid geïntroduceerd op Ujala Radio.