De eindredactie van het NCRV-programma ‘Altijd Wat’ heeft besloten de aflevering met het portret van chirurg Senial Sivro een week te verschuiven. Vanwege de recente ontwikkelingen in Syrië en de vluchtelingenstroom die daar afgelopen dagen op gang is gekomen, is besloten het portret van de Syriër Musana Arja een week naar voren te halen. De reportage over Senial Sivro wordt nu uitgezonden op dinsdag 31 juli om 21.15 uur.

flevoziekenhuis-sivro

Het NCRV-programma ‘Altijd Wat’ maakte een reeks zomerportretten in de serie ‘De vlucht terug’. De programmamakers gingen met mensen, die ooit naar Nederland zijn gevlucht door oorlog en geweld, terug naar hun vaderland waar zij allemaal - op hun eigen manier – proberen de achtergebleven mensen te helpen. Laatste in de reeks is Senial Sivro, die als Bosnisch-Nederlandse arts in 1992 werd aangewezen om een noodhospitaal in Sarajevo te gaan leiden. Zijn vrouw en drie kinderen moest hij achterlaten.

"Ik moest mijn eigen familie in Zenica verlaten om andere mensen te helpen. Dat is niet eenvoudig geweest”, vertelt Senial. In 1993 keerde hij terug naar Zenica. Zijn vrouw en kinderen zijn vanwege het geweld tegen moslims naar Nederland gevlucht. Op dat moment werkt Sivro in Zenica als arts voor een Amerikaanse hulporganisatie. Die helpt hem om naar Nederland te vluchten zodat hij herenigd wordt met zijn gezin, en vervolgens een baan vindt als chirurg bij het Flevoziekenhuis.