Op zaterdag 25 mei 2013 houden de afdelingen dermatologie van verschillende ziekenhuizen, waaronder het Flevoziekenhuis, een open dag van 10.00 tot 13.00 uur. Zij geven dan informatie over hoe je je huid het beste kunt beschermen én zelf kunt controleren. Bezoekers die zich vooraf opgeven, krijgen ook de mogelijkheid hun huid te laten nakijken op eventuele verdachte plekjes. Voor meer informatie én inschrijven voor deze dag: www.huidkanker.pro. Deze dag is in een samenwerkingsverband georganiseerd.

flevoziekenhuis-huidcheck

Doelstelling

Het samenwerkingsverband bestaat uit: Huidfonds, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, LEO Pharma, Roche Nederland en La Roche-Posay. Het doel van deze dag is drieledig:
1.    Het creëren van een grotere bewustwording van de gevaren van de zon.
2.    Mensen bewust maken van het belang van regelmatige huidcontrole (= zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen.
3.    Mensen inzicht verschaffen in de omvang van het probleem huidkanker.

De doelstelling is ertoe bijdragen dat huidkanker minder vaak voorkomt en eerder wordt herkend. Hoe? Door te wijzen op het belang van verstandig zongedrag en het regelmatig controleren van de huid.

Snelle groei

Epidemiologen voorspellen dat 1 op de 5 Nederlanders een vorm van huidkanker krijgt: melanoom, basaalcel- of plaveiselcelcarcinoom. Hierbij geldt: hoe eerder je verdachte plekjes ontdekt, des te groter de kans is huidkanker te voorkomen of tijdig te behandelen. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: in tien jaar tijd is het aantal mensen met de diagnose huidkanker verdrievoudigd van 15.000 naar 45.000 personen per jaar.
Dit heeft verschillende redenen. Veel mensen in Nederland hebben een licht huidtype, en mensen gaan steeds vaker naar zonnige vakantiebestemmingen. Ook buiten de zonvakanties recreëren veel mensen in de zon. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fietsen, golfen of wandelen. Daarbij zorgen zij voor onvoldoende bescherming door zonnebrandcrèmes. Op de Huidkankerdag is uitgebreide informatie beschikbaar over goede zonbescherming en het controleren van uw huid.

Pin It