60 medewerkers van het Flevoziekenhuis ontvingen gisteravond hun MBO-diploma medewerker Foodservice (niveau 2) uit handen van Hans Joosten, manager Facilitair Zorgbedrijf.  Het Flevoziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die een interne MBO-opleiding op het gebied van voeding aanbieden. Volgens bestuursvoorzitter Anita Arts verbetert de opleiding de service en kwaliteit van de voeding voor patiënten: “Met dit diploma zijn deze medewerkers helemaal klaar voor hun belangrijke rol in ons voedingsconcept.”

flevoziekenhuis-diploma-foodservice

Het eindpunt van de realisatie van dit voedingsconcept is een afdelingsrestaurant op elke verpleegafdeling, naar het voorbeeld van Cardiologie. Op dit moment worden de maaltijden in het Flevoziekenhuis rondgebracht vanaf een zogeheten meals-on-wheels wagen, die bediend wordt door twee medewerkers foodservice. Zij bieden de patiënt ter plekke keus uit meerdere menu’s en gerechten. Bovendien kan de patiënt à la minute bepalen hoeveel hij of zij eet.

Kennis
“De medewerkers beschikken nu over veel meer kennis op allerlei terreinen die te maken hebben met voeding en gastheerschap. Daarmee geeft deze opleiding een grote kwaliteitsstimulans aan ons voedingsconcept”, legt Anita Arts uit.
In het meals-on-wheels concept hebben de medewerkers Foodservice veel meer de rol van gastvrouw of gastheer richting de patiënten. Zij hebben meer contact met hen en geven uitleg over de maaltijden. Daarnaast zijn zij er mede verantwoordelijk voor dat een patiënt de juiste voeding krijgt.

Opleiding
De interne MBO-opleiding voor medewerkers Foodservice bestaat uit veertien modules, die vrijwel allemaal zijn opgezet en gegeven door collega’s uit het Flevoziekenhuis in samenwerking met advies- en trainingsbureau SBK. Belangrijke onderwerpen in de opleiding zijn dieetleer, warenkennis, adviseren en aanbevelen van maaltijden, servicegericht handelen en hygiënisch werken.
Het is een opleiding in BBL-vorm, wat betekent dat medewerkers werken en leren tegelijk. En omdat de opleiding toegespitst is op het specifieke voedingsconcept van het ziekenhuis, staan theorie en praktijk dicht bij de deelnemers. Zij leren van en oefenen met elkaar in hun eigen werk en werkomgeving. Een groep van acht medewerkers fungeert in de opleiding als mentoren voor hun collega’s. Zij hebben een speciale vierdaagse mentorentraining gehad. Eén mentor coacht ongeveer acht medewerkers.

De opleiding is in zijn geheel getoetst door SBK en officieel gecertificeerd door het ministerie van Onderwijs.