Het Flevoziekenhuis mag ook de komende 3 jaar het Planetree label voor mensgerichte zorg voeren. Planetree staat voor de best mogelijke zorg in een prettige en gastvrije omgeving. Het Flevoziekenhuis ontving in 2010 als eerste ziekenhuis in Europa het  Planetree label. Bestuursvoorzitter Anita Arts: “De toekenning van het label is opnieuw  een erkenning voor hoe onze medewerkers en vrijwilligers mensgerichte zorg verlenen. Zij hebben de visie van Planetree tastbaar gemaakt voor onze patiënten en hun familie. Onze zorg is beter, persoonlijker en gastvrijer geworden.”

flevoziekenhuis-voorgevel

Het Flevoziekenhuis startte in 2008 met de invoering van het Planetree-concept, dat zich richt op de pijlers ‘betere zorg’, ‘helende omgeving’ en ‘gezonde organisatie’. Bestuursvoorzitter Anita Arts: “Met name op de eerste 2 pijlers heeft het ziekenhuis zich sterk ontwikkeld. Onze inspanningen worden gewaardeerd. Patiënten zijn over het algemeen zeer tevreden, en daar doen we het voor. Daarnaast zijn we op dit moment middels bezuinigingen hard bezig om de organisatie duurzaam financieel gezond te maken.”

Winst voor patiënten

Het Flevoziekenhuis heeft in de afgelopen 5 jaar een aantal voor patiënten wezenlijke veranderingen doorgevoerd. Zo verbreedde het ziekenhuis de bezoektijden voor naaste familie van de patiënt. Zij zijn op een groot aantal afdelingen de hele dag, met maximaal 2 personen, tot 21.00 uur welkom. Medewerkers besteden veel aandacht aan het geven van goede informatie in woord en waar mogelijk beeld, zodat patiënten uiteindelijk hun eigen keuzes kunnen maken. In mijnInfopunt kunnen patiënten, ook laaggeletterden, terecht voor hulp bij het lezen van folders en formulieren. Patiënten krijgen alle ruimte om hun eigen dossier in te zien, kunnen gebruik maken van handmassage en à la minute kiezen wat zij willen eten. Zorgprocessen zijn efficiënter ingericht, zodat afspraken en behandelingen steeds vaker op één dag plaats kunnen vinden.

Gastvrijheid

Gastvrijheid is een wezenlijk onderdeel van Planetree. Gastheren en –vrouwen bij de voordeur en in de centrale hal helpen patiënten en bezoekers op weg. Ruim 200 vrijwilligers helpen op allerlei manieren mee om het patiënten en bezoekers aangenaam te maken. Als gastvrouw of als pianist in de centrale hal, in mijnInfopunt, met de handmassages en bij het patiëntenvervoer. In het afdelingsrestaurant van Cardiologie dekken vrijwilligers de tafels, helpen bij het uitserveren van de maaltijd, brengen tussendoor een extra kopje koffie of thee en maken een praatje.

Medewerkers

Planetree heeft ook oog voor het welzijn van medewerkers. Het Flevoziekenhuis heeft een gezondheidsprogramma Balance@work voor medewerkers, waarbij zij deel kunnen nemen aan WeightWatchers@Work, massages en een hardloopgroep. Verder maakt het ziekenhuis zich hard voor de bescherming van medewerkers tegen agressie en voor goede opvang als dat nodig is.

Planetree

Planetree is een internationaal concept, dat ruim 30 jaar geleden in Amerika is opgericht door een patiënte, Angelica Thieriot. Haar droom was zorginstellingen te creëren, waarin het beste van hotel, ziekenhuis en thuis is verenigd. Planetree verwijst naar de plataan op het Griekse eiland Kos, waaronder Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunst, zijn studenten vele eeuwen geleden les gaf. Kijk voor meer informatie over Planetree op www.planetree.nl/