Patiënten met een chronische leverstoornis en medicijnen. Dat is niet altijd een goed huwelijk. Je weet vaak niet waartoe de lever nog in staat is, waardoor het moeilijk is om de juiste dosis van een geneesmiddel te geven. Frustrerend, vond apotheker Sandra van Putten van apotheek De Brug in Almere. Daar moet wat aan te doen zijn. Voor de door haar (en collega-apothekers, huisartsen en medisch specialisten) ontwikkelde methode voor medicatiebewaking bij een ernstige leverziekte krijgt Sandra van Putten op 11 maart de Innovatieprijs 2014 van de KNMP. Apotheek De Brug is onderdeel van Zorggroep Almere en gevestigd in de hal van het Flevoziekenhuis.

flevoziekenhuis-apotheek-debrug

 “Groot probleem bij leverstoornissen is”, vertelt Sandra van Putten, “dat je niet goed weet in welke mate de lever werkt. Omdat je dat niet met een eenvoudige bloedbepaling kunt vaststellen, is het voor een apotheker moeilijk om de doseringen van geneesmiddelen aan te passen aan de leverziekte.
Wij hebben de beslissing genomen om ons te richten op patiënten met een ernstige leverziekte. Bij deze groep weet je dat de leverfunctie gewoonweg slecht is. Voor die patiënten kun je dus wel doseringen aanpassen en uitzoeken of het geneesmiddel wel geschikt is bij een slecht werkende lever”.

De apothekers van Zorggroep Almere hebben intussen scholing gekregen over het voorschrijfbeleid bij patiënten met een ernstige leverziekte. De ziekenhuisapotheek van het Flevoziekenhuis gaat de nieuwe methode binnenkort ook gebruiken. Sandra van Putten is blij met de goede inhoudelijke samenwerking met collega’s, huisartsen en medisch specialisten. De best mogelijke medicatie-bewaking bij een patiënt met chronische leverziekte staat immers voorop.

Het is de derde keer dat Zorggroep Almere de Innovatieprijs van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Pharmacie wint. In 2008 werd de prijs toegekend voor de inbedding van de farmaceutische zorg in de Diabetes-ketenzorg. In 2012 heeft apotheek De Brug, onderdeel van Zorggroep Almere en gevestigd in de hal van het Flevoziekenhuis, de Innovatieprijs ontvangen voor het realiseren van een patiëntvriendelijke toedienwijze bij ingewikkelde kankermedicatie.

Pin It