Eindelijk is het zover! De vernieuwde speelkamer op de kinderafdeling in het Flevoziekenhuis is officieel geopend. Op woensdag 24 september van 16:00 – 17:00 uur werd de kamer officieel en feestelijk geopend door de Cliniclowns. Kiwanis Club Almere verraste deze dag de afdeling Kindergeneeskunde met Kiwanispoppen.

kinderafdeling-opening-speelkamer

De Kiwanispop is een pop van ongeveer 40 cm groot in de vorm van een gestileerd kinderfiguur, gemaakt uit katoen gevuld met polyester. De poppen worden geschonken aan ziekenhuizen waar kinderen voor operaties worden opgenomen. De Kiwanis poppen worden door de ziekenhuisstaf aan de kinderen gegeven tijdens de voorbereiding op de behandeling die deze kinderen moeten ondergaan. De pop wordt gebruikt om een kind uit te leggen wat er met hem/haar gaat gebeuren. De behandeling kan via de pop gemakkelijker uitgelegd worden. De hele behandeling kan door de behandelende arts of de medische pedagoog van het ziekenhuis op de blanco pop worden getekend met een (voor gebruik door kinderen toegelaten) stift of potlood. Dat kan iets van de angst wegnemen die bij een kind heerst voor een operatie of andere vorm van behandeling. Daardoor is de kans groter dat een kind de situatie waar het in zit gemakkelijker kan accepteren.

Speelkamer

Enige tijd geleden heeft er een grote verbouwing plaats gevonden om de speelkamer te renoveren. Voor de inrichting is was er helaas geen budget beschikbaar. Gelukkig hebben diverse sponsoren de inrichting mogelijk gemaakt. Kinderen kunnen in deze nieuwe huiselijk aangeklede ruimte van alles doen. Een spel spelen op de playstation, even op internet om een e-mail te sturen naar vriendjes, samen met een pedagogisch medewerker een puzzel maken of tekenen. Voor de baby’s is een uitdagende, zachte speelmat en een lichtprojector aan het plafond waar de kleintjes naar kunnen kijken.

Veilig en geborgen

Wanneer een kind in het ziekenhuis ligt, brengt dat veel zorgen en stress met zich mee. Voor de ouders, maar ook voor hun broertjes of zusjes, andere familieleden en hun vriendjes. Kinderen zelf vinden het vaak eng in een ziekenhuis. Voor ouders is het dan ook heerlijk om te zien dat hun kind, ook in het ziekenhuis, een plek heeft waar het kan spelen en zich veilig en geborgen voelt. En voor de kinderen zelf is het fijn als ze kunnen spelen in een ruimte waar geen enge dingen gebeuren.