Als eerste ziekenhuis in Nederland gaat het Flevoziekenhuis de embrace-doek gebruiken voor borstkankerpatiënten. De embrace-doek is een omslagdoek die het bovenlichaam bedekt, waardoor patiënten zich minder kwetsbaar voelen wanneer zij wachten voor een onderzoek of behandeling. Het ziekenhuis hoopt daarmee de patiënten met borstkanker een veiliger gevoel te geven tijdens de onderzoeken en behandelingen die zij moeten ondergaan.

"Veel borstkankerpatiënten vinden het terecht vervelend dat ze zo nu en dan met een half ontbloot bovenlijf moeten wachten. We proberen die tijd natuurlijk te minimaliseren, maar dat lukt nooit helemaal. We vinden het dan ook heel fijn dat wij hen nu deze mooie en prettige omslagdoek kunnen aanbieden”, licht oncologisch chirurg Suzan van der Meij de aanschaf van de doeken toe.

Moment

De borstkankerpatiënten van het Flevoziekenhuis krijgen de embrace-doek op het moment dat het behandeltraject begint. Zij mogen de embrace-doek houden, zodat zij de doek te allen tijde mee kunnen nemen wanneer zij het ziekenhuis bezoeken voor een onderzoek of behandeling bij de mammapoli, de afdeling radiologie of bij radiotherapie.

De embrace-doek

De embrace-doek is een omslagdoek van zeer zacht materiaal (om de huid te sparen), die de patiënt in één beweging om kan slaan en die ook bij beweging niet afzakt, door simpele naden op de schouders. De doek bedekt het bovenlichaam, waardoor de patiënt zich niet meer naakt en minder kwetsbaar voelt.
De embrace-doek van het Flevoziekenhuis is gemaakt in een niet te opvallende kleur blauw en voorzien van het ziekenhuis-logo en het embrace-logo. Daarin zijn twee armen verwerkt die symbool staan voor het koesteren van de kwetsbare patiënt.

De initiatiefnemers van de embrace-doek, Ingrid van der Voort en Marleen Richards, hopen dat andere ziekenhuizen in Nederland het voorbeeld van het Flevoziekenhuis volgen. Meer informatie op www.embracedoek.nl.