Het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis heeft op 12 maart de Spirit of Planetree Award gewonnen. Het centrum kreeg de prijs voor het project 'Dialyseren doe je thuis, tenzij'. Doel van dit project is dat zo veel mogelijk dialysepatiënten thuis dialyseren. Dit is fysiek minder belastend en is medisch gezien ook beter voor de patiënt.

dialyse planetree award 2015
Op de foto vlnr. Peter Janneman, Koen de Blok en Irma Leschot.

Intensivist/nefroloog Koen de Blok: "We laten patiënten nu 3 tot 4 keer per week naar het Dialysecentrum in Almere of Lelystad komen. Dat vraagt veel tijd en energie van mensen. Wij dachten dat dat beter moest kunnen: behandel mensen waar ze leven, thuis. Wij zijn ervan overtuigd dat dit voor 75% van onze patiënten mogelijk is. En zelfs dat is geen einddoel. We weten nu niet wat in de toekomst nog beter kan. De patiënten zijn onze ontdekkingsreizigers." Koen de Blok kreeg de prijs overhandigd tijdens de landelijke Planetree conferentie in Nieuwegein.

Over thuisdialyse

Koen de Blok: “Medisch gezien is het goed om zo vaak mogelijk te dialyseren. Dat lukt thuis vaak beter. Patiënten die thuis dialyseren hebben betere resultaten, een lager medicijngebruik, minder ziekenhuisopnames en minder complicaties. Het is verder minder belastend omdat je geen reistijd hebt. Met ondersteuning van dezelfde artsen en verpleegkundigen als in het ziekenhuis geven we patiënten regie over hun eigen leven terug.” Door toepassing van nieuwe technieken wordt het makkelijker om thuis veilig te dialyseren. Het Flevoziekenhuis wil dit voor meer patiënten mogelijk maken en breidt het zorgpakket uit. Een begeleidingsgroep van patiënten denkt en praat mee over de aanpak.

Over Planetree

Planetree is het internationale concept voor mensgerichte zorg dat het Flevoziekenhuis heeft omarmd. Het ziekenhuis voert - als enige ziekenhuis in Europa - sinds 2010 het Planetree label. Planetree gaat uit van de beste zorg in een respectvolle en gastvrije omgeving. Meer informatie: www.planetree.nl.

fShare