Het Flevoziekenhuis doet op twee locaties mee aan de landelijke Huidkankerdag op zaterdag 30 mei 2015. Op de hoofdlocatie aan de Hospitaalweg en in de Buitenpoli Almere Poort, die gevestigd is in de Poortkliniek. Tijdens de Huidkankerdag kunnen mensen gratis hun huid laten checken door een dermatoloog op mogelijk verdachte plekjes. Dermatologen doen dit vanuit een groeiende zorg om het almaar stijgend aantal gevallen van huidkanker.

huidkankerdag strikje

Vóóraf inschrijven verplicht
Om in aanmerking te komen voor de gratis huidcheck moeten geïnteresseerden zich – verplicht en vooraf - inschrijven. Dit kan tot 25 mei 12.00 uur, via de website www.huidkankerdag.nl. Op deze website kunnen mensen kiezen of zij voor de huidcheck naar de Buitenpoli in Almere Poort willen of naar het Flevoziekenhuis zelf. Er is op beide locaties een beperkt aantal plaatsen waarbij geldt ‘vol is vol’.

Huidkanker: cijfers en gevolgen
Naast de huidcheck krijgen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf controleren. Dermatoloog Wim Roest van het Flevoziekenhuis: “Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren (zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken.”
Die noodzaak wordt bevestigd door het sterk toenemende aantal mensen met huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht.
Huidkanker is een chronische ziekte: eenmaal huidkankerpatiënt, altijd huidkankerpatiënt. Huidkanker eist steeds meer slachtoffers. In 2000 overleden in Nederland 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks ongeveer duizend.

Zonnebanken: risico’s
Onderzoek toont aan dat het gebruik van de zonnebank een extra risico op huidkanker geeft. Maatschappelijke aandacht voor de negatieve gevolgen van overmatige UV-blootstelling moet zorgen voor een grotere bereidheid om te stoppen met het gebruik van de zonnebank. Aanpassing van de regelgeving voor het gebruik van de zonnebank is wenselijk met als doel: een betere controle van de toegangsbeperking voor jongeren en de verplichte informatievoorziening.

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland.