Dinsdag 12 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Dit jaar ligt de nadruk op de risicofactoren van een beroerte waar je zelf invloed op hebt, zoals overgewicht en ongezonde voeding. Dit wordt zichtbaar op posters over het gebruik van (teveel) suiker en creamer in de koffie of thee. Daarnaast verzorgt neuroloog Limburg een openbaar consult over tia’s en beroerten. In de centrale hal wordt gezonde thee geschonken en verzorgt NAH Almere een informatie over Niet Aangeboren Hersenletsel.

beroerte2

Op posters en flyers die door het hele ziekenhuis zijn verspreid worden medewerkers en bezoekers geïnformeerd over het gevolg van (teveel) suiker en/of creamer in hun koffie of thee. Zo staat op de poster genoemd dat er jaarlijks ruim 3.000 kilo suiker via de koffieautomaten in het ziekenhuis wordt geconsumeerd en dat je “van suiker je geen diabetes of overgewicht krijgt, maar dat bij ongezond eten met veel suiker en vet en bij weinig beweging de kans op overgewicht wel groter is”.

Openbare consulten in mijnInfopunt

Neuroloog prof. dr. M. Limburg verzorgt twee korte consulten om 15.00 en om 15.30 uur. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen over tia’s en beroerten en krijgen het behulp van plaatjes antwoorden op hun vragen. De openbaar consulten vinden plaats in mijnInfopunt (centrale hal).

In de centrale hal

In de centrale hal NAH verzorgt Ontmoetingspunt Almere informatie over niet aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte. U bent van harte welkom voor vragen over hersenletsel.
CVA Nazorgcoördinator Ingrid den Besten verzorgt gezonde thee en informatie over het voorkomen en herkennen van een beroerte.

Wat is een beroerte?

Een beroerte (CVA) is een hersenbloeding of herseninfarct. Door een stolsel of vernauwing van een bloedvat naar de hersenen kan zuurstofgebrek optreden. Dagelijks gebeurt dit bij 100 Nederlanders. Jaarlijks overlijden hierdoor ongeveer 10.000 mensen.
Een CVA is één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en is belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen. Ook steeds meer jongeren krijgen met een CVA te maken vanwege hun leefstijl.

Herkennen van een beroerte

Verschijnselen als plotselinge verlamming van arm of been, spraakstoornissen, scheef gelaat of stoornissen van de ogen kunnen duiden op een beroerte. Bel dan direct 112. Want hoe sneller de behandeling, hoe minder de kans op blijvende lichamelijke en geestelijke gevolgen.

Voorkomen van een beroerte

Overgewicht en ongezonde voeding zijn belangrijke risicofactoren voor het krijgen van een beroerte. Andere risicofactoren zijn: roken, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, weinig bewegen, langdurige stress, veel alcohol en erfelijkheid.
fShare