In Almere wonen ongeveer 20.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat is lastig in hun dagelijks leven, maar ook als zij in het ziekenhuis komen. Denk aan instructiefolders, vragenlijsten, medicijnbijsluiters of wegwijzers.
Voor zorgverleners is het belangrijk om laaggeletterde patiënten te herkennen. Zij houden hier rekening mee bij hun uitleg over onderzoek en behandeling.  Daarom besteedt het Flevoziekenhuis ook dit jaar weer aandacht aan laaggeletterden tijdens de landelijke Week van de Alfabetisering. Deelnemers aan de prijsvraag ontvangen de folder ‘Begrijp je lijf’.

begrijp je lijf

Via een publieksactie in de centrale hal en via de televisieschermen in wachtruimtes kunnen bezoekers en patiënten meer te weten komen over hoe het is om laaggeletterd te zijn, hoe je laaggeletterdheid kunt herkennen en vooral hoe wij kunnen helpen om te leren lezen en schrijven. Het is niet altijd bekend of duidelijk dat iemand niet kan lezen of schrijven, omdat dit iets is waarover men niet graag praat of zich voor schaamt.

‘Begrijp je lijf’ folder

Wie wil kan een prijsvraag invullen met vragen over laaggeletterdheid en het Flevoziekenhuis. Deelnemers aan de prijsvraag hebben altijd prijs, namelijk een uitklapbare 'Begrijp je lijf' folder. Deze folder geeft met duidelijke afbeeldingen een korte uitleg over de werking van de belangrijkste organen van het lichaam.
De prijsvraag staat op een placemat, die te vinden is in de centrale hal bij restaurant Vermaat, het Taal spreekuur en mijnInfopunt.

Taal spreekuur

Mensen die moeite hebben om folders te lezen of formulieren in te vullen kunnen terecht bij het wekelijkse Taal spreekuur, iedere woensdag van 11 tot 12 uur in de centrale hal. Het Taal spreekuur is tot stand gekomen in samenwerking met Taal voor het Leven en gemeente Almere.