Sascha van Doorn, aios bij Interne geneeskunde/Oncologie, heeft op 12 oktober de Dr. A.W.C. Berns Wetenschapsprijs in ontvangst mogen nemen voor haar onderzoek over coloscopie. De kersverse promovenda Sascha (foto midden): “Ik hoop met mijn onderzoek de kwaliteit van coloscopieën te vergroten en daarmee de kans op het missen van adenomen te verkleinen.”

bernprijs 2015

Sascha waardeert de aandacht voor wetenschappelijk onderzoek in het Flevoziekenhuis: “Opleiders vragen regelmatig aan je om iets uit te zoeken. Onderzoek is hier daarmee laagdrempelig. Je krijgt alle kans om wetenschappelijkonderzoek te doen. Ik heb dan ook bewust voor het Flevoziekenhuis gekozen.” Sascha heeft haar onderzoek binnen het Flevoziekenhuis uitgevoerd, met ondersteuning van de MDL-artsen Rosalie Mallant en Marco Mundt.
Meer coloscopieën
Het aantal coloscopieën in het Flevoziekenhuis is sterk toegenomen door het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Sascha maakt in haar onderzoek een vergelijking tussen coloscopie op de traditionele wijze en coloscopie met het Endocuff ‘opzetstuk’. Met de Endocuff werden gemiddeld meer adenomen gevonden en de ingreep duurt korter. Een adenoom is een goedaardig gezwel dat ontstaat uit epitheliaal klierweefsel, zoals dat van de dikke darm of endocriene klieren. Adenomen kunnen zich in sommige gevallen ontwikkelen tot een adenocarcinoom.

Op de foto Sascha (midden) met de genomineerden, v.l.n.r.:

Carla Marres, (oud) anios Heelkunde
Pas op voor een vertraging tot re-interventie na een vals-negatieve CT-scan voor naadlekkage

Adinda Klijn, anios Spoedeisende Hulp
CT pulmonary angiography for the exclusion of pulmonary embolism in a general hospital: is it overused?

Sascha van Doorn, aios Interne Geneeskunde/ Oncologie
Adenoma detection with Endocuff colonoscopy vs conventional colonoscopy: a multicenter randomised controlled trial

Ingrid Bistervels: winnaar van het ‘Beste case report’ voor ‘Een jonge man met Bechterew en plotseling gehoorverlies’

Hanneke Bruggink, diëtist
Can perioperative oral glutamine prevent postoperative complications after elective colorectal surgery? Results of a pilot study

Wie was Dr. A.W.C. Berns?
De wetenschapsprijs is vernoemd naar de chirurg en gynaecoloog Dr. A.W.C. Berns (1837-1911). Hij was medeoprichter en eerste directeur van het Burgerziekenhuis in Amsterdam, het ziekenhuis waaruit het Flevoziekenhuis is voortgekomen.