De afdeling Diëtetiek van het Flevoziekenhuis is door Planetree Nederland genomineerd voor de Innovatieaward 2015. De afdeling kreeg de nominatie voor het nieuwe, vooruitstrevende voedingsbeleid van het ziekenhuis, dat in 2015 is ingevoerd. Daarin hebben de diëtisten op basis van hun specifieke kennis en ervaring een leidende, in plaats van consultatieve, rol. Vanuit de gedachte ‘laat een ieder doen waar hij of zij goed in is’.

dietetiek

“Deze nominatie is voor ons opnieuw een erkenning van ons beroep”, aldus Elles de Bruin, teamleider Diëtetiek in het Flevoziekenhuis. “Het nieuwe voedingsbeleid biedt ons meer mogelijkheden om een belangrijke bijdrage te leveren aan de patiëntenzorg in ons ziekenhuis. Daar zijn wij zijn als team trots op. Meer en tijdige aandacht voor voeding verkleint de kans op ondervoeding en zorgt voor sneller herstel van patiënten.”

Verantwoordelijkheid

Door het nieuwe voedingsbeleid voelt, krijgt en neemt de afdeling Diëtetiek meer verantwoordelijkheid. Dit heeft in 2015 onder meer geleid tot:
•    Invoeren van weekenddiensten voor diëtisten om de kwaliteit en continuïteit 7 dagen per week te waarborgen.
•    Structurele scholing van en voor medewerkers foodservice, verpleegkundigen en arts-assistenten.
•    Aanwezigheid tijdens artsenvisite op de verpleegafdelingen. Hiermee wordt de expertise direct gebundeld, wat leidt tot een efficiënte samenwerking.
Dit is slechts het begin van een nieuwe werkwijze in het Flevoziekenhuis die de komende periode verder uitgerold gaat worden. De diëtisten delen graag hun ‘best practice’ ervaringen met andere diëtisten in het land.

Publiek en jury stemmen

De winnaar wordt bepaald door een externe jury, het publiek en Planetree Nederland samen. De externe jury bestaat uit vertegenwoordigers van cliëntenraden (LSR), zorgmedewerkers (FWG), deskundigen uit de zorgsector (SKIPR) en deskundigen op het gebied van innovatie in de zorg (ZonMW).
Ook het publiek heeft een stem in het bepalen van de winnaars. Iedereen kan eenmalig een stem uitbrengen op het project en de innovatie van zijn of haar keuze. Dit kan via www.planetree.nl/nominaties2016

De awards worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Planetree Conferentie op 17 maart a.s. in Nieuwegein.

Spirit of Planetree Awards 2015

7 Goede voorbeelden van mensgerichte zorg zijn genomineerd voor de Spirit of Planetree Innovatie Award. In totaal hebben de zorgorganisaties die onderdeel uitmaken van het Nederlandse en Belgische Planetree netwerk 45 initiatieven ingezonden in drie categorieën voor de Planetree Awards (Innovatie Award, Project Award en Persoons Award).
Planetree en haar internationale netwerk van zorgorganisaties zetten zich in om mensgerichte zorg op de best mogelijke manier te realiseren.