Wel of niet opereren? Om de zorg nu en de toekomst betaalbaar te houden, is afwachten in overleg met de patiënt steeds vaker een serieuze en zinnige optie. Dat is ook het geval in de behandelwijze van oorproblemen bij kinderen door de KNO-afdeling van het Flevoziekenhuis. Waar in de praktijk bij herhaalde ontsteking vaak buisjes geplaatst worden, terwijl medische richtlijnen bijvoorbeeld afwachten een goede optie vinden, gaat dit ziekenhuis daar op een succesvolle manier mee om. Door in een aangepast, innovatief traject uitgebreid het gesprek met de patiënt en de ouders aan te gaan, kiezen ouders veel vaker voor afwachten. Het Flevoziekenhuis heeft daardoor ongeveer het laagste aantal buisjesplaatsingen in Nederland, met fors lagere kosten door minder operaties en opnames. Het bezorgt de KNO-artsen van het Flevoziekenhuis nu een nominatie voor de VGZ Zinnige Zorg Award, de publieksprijzen die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorginitiatieven die leiden tot zinnige en betaalbare zorg.

KNO nominatie vgz award 2016

“In de praktijk kiezen artsen bij oorproblemen bij kinderen al snel voor het plaatsen van buisjes. Samen de keus maken om bijvoorbeeld af te wachten, levert uiteindelijk vaak hetzelfde resultaat op als het plaatsen van buisjes en is prettiger voor veel patiënten”, aldus Markus Oei, KNO-arts van het Flevoziekenhuis. Wetenschappelijk onderzoek en de KNO-richtlijn steunen de KNO-artsen daarin. Door terughoudende behandeling hoeven patiëntjes minder geopereerd te worden met gelijkwaardig resultaat.

VGZ Zinnige Zorg Award

De behandelwijze van het Flevoziekenhuis is een voorbeeld van zinnige zorg. Samen met zorgaanbieders en andere betrokkenen maakt zorgverzekeraar VGZ werk van zinnige zorg. Zinnige zorg is betaalbare zorg die de patiënt centraal zet en verspilling en overdaad vermijdt. Het kan in de zorg eenvoudiger, logischer, slimmer en met meer aandacht voor de patiënt. VGZ zoekt naar ideeën die dat mogelijk maken en zet ze met de Zinnige Zorg Awards ook graag in de schijnwerpers.

De tien genomineerde initiatieven dingen mee naar drie prijzen: tienduizend euro voor de winnaar (gouden award), vijfduizend euro voor  nummer twee (zilveren award) en 2.500 euro voor de derde plaats (bronzen award). De winnaars kunnen hun prijs besteden aan zorgvernieuwing.

Uitreiking

Het Nederlandse publiek bepaalt vanaf 10 mei wie de drie finalisten zijn. Vervolgens beoordeelt een deskundige jury de drie finalisten. De jury bestaat uit Ab Klink, Dianda Veldman (NCPF) en Ben Wolderink (Poliswijzer.nl). De prijsuitreiking is op 7 juni in het hoofdkantoor van VGZ in Arnhem.