Maandag 5 december gaf een van onze vrijwilligers de 10.000e handmassage aan een patiënt op de afdeling Verloskunde. Ingrid van der Voort, mede-initiatiefnemer en consulent aanvullende zorg: "We bieden patiënten die gespannen zijn, pijn hebben, angstig zijn of slecht slapen een handmassage aan. Een handmassage geeft ontspanning en haalt je even weg van de pijn of onrust." Sinds 2012 geeft een team van ruim 20 vrijwilligers handmassages aan patiënten op zes verpleegafdelingen (Cardiologie, Short stay/Orthopedie, Chirurgie, Interne/Oncologie, Dialyse en Verloskunde). Sinds kort kunnen ook vrouwen tijdens een ivf-behandeling op de poli Fertiliteit een handmassage krijgen.

aanvullende zorg 10000e handmassage
Op de foto vrijwilliger Inge Bleeker met mevrouw Christopher: "Dit is heerlijk, ik heb slecht geslapen en zak nu even weg. Fijn dat jullie dit ook voor andere patiënten doen.”

Voordat een nieuwe vrijwilliger van start gaat, is er intensieve begeleiding. Ingird van der Voort: "Je leert de techniek van de handmassage en loopt mee met andere vrijwilligers. Ook daarna is begeleiding van de vrijwilligers essentieel. De techniek van een handmassage kun je leren, maar ook de communicatie en omgang met patiënten vragen aandacht. De workshops zijn momenten om ervaringen te delen." Ingrid merkt dat veel andere ziekenhuizen het voorbeeld willen volgen. Zij geeft regelmatig workshops is ziekenhuizen in het land.

Inge Bleeker is al vier jaar vrijwilliger handmassage. Zij ervaart de handmassage als een mooi moment: "Met simpele handelingen zie je een groot effect. Het is dankbaar werk."

Bekijk het nieuwsitem op omroepflevoland.nl