Het farmaceutisch bedrijf Bayer roept uit voorzorg een partij Mirena-spiraaltjes terug. Het gaat om een partij die vanaf 27 oktober 2016 is uitgegeven. Tijdens de productie van 76.000 spiralen is bij een aantal een fout gemaakt met de inbrenghuls. De poli Gynaecologie van het Flevoziekenhuis heeft ook spiraaltjes uit deze partij gebruikt. Alle ongebruikte spiralen van de partij zijn direct uit de voorraadkast gehaald om te worden teruggestuurd. Het Flevoziekenhuis stuurt daarnaast alle 79 patiënten die sinds 27 oktober 2016 een spiraal hebben laten inbrengen bij de poli Gynaecologie, een brief om ze te informeren.

flevoziekenhuis voorgevel

De fout bij de inbrenghuls kan er toe leiden dat de spiraal niet goed wordt geplaatst. De kans dat een spiraal verkeerd geplaatst is, is klein. Met een echo kan een zorgverlener controleren of de Mirena goed is geplaatst in de baarmoeder. Als deze goed geplaatst is, kan de Mirena blijven zitten. Met de kwaliteit van de Mirena-spiraal zelf is niets mis.

Voor een groot deel van de 79 patiënten is er niks aan de hand. Bij hen is bijvoorbeeld een spiraal met een ander LOT-nummer geplaatst. De spiralen uit de partij die teruggeroepen wordt, zijn daarnaast pas vanaf 2 november 2016 in het ziekenhuis gebruikt. Bovendien is bij het merendeel van de patiënten een controle-echo gemaakt, waarbij geconstateerd is dat de spiraal goed geplaatst is.

Vrouwen bij wie ná 2 november 2016 een Mirena-spiraal is ingebracht, maar die géén controle-echo hebben gehad, krijgen het advies om alsnog een controle-echo te laten maken. Alle informatie daarover staat in de brief die deze patiënten donderdag of vrijdag in de bus krijgen. Het Flevoziekenhuis adviseert deze groep vrouwen tevens om - tot de uitslag van de controle-echo - condooms als aanvullende anti-conceptie te gebruiken.

Meer informatie over de terugroepactie, inclusief veelgestelde vragen en antwoorden, is ook te vinden op de website van de IGZ: www.igz.nl