Deze week brachten cardioloog Aukje en doktersassistent Suzanne van het Flevoziekenhuis een bezoek aan de Oostvaarderskliniek in Almere. In Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Oostvaarderskliniek worden mensen behandeld die TBS met dwangverpleging opgelegd hebben gekregen. Een tiental patiënten werd onderzocht op hartklachten.

oostvaarderskliniek

Hartklachten als bijwerking op antipsychoticum

De patiënten krijgen tijdens hun psychiatrische behandeling in de kliniek een bepaald type antipsychoticum waarbij hartritmestoornissen en hartfalen als bijwerkingen kunnen optreden. Via lichamelijk onderzoek en een ECG beoordeelden de cardiologen de gezondheidstoestand van de patiënten.

Cardioloog Aukje vertelt over deze bijzondere vorm van zorg op maat: “De patiënten die wij hebben onderzocht, verblijven op de afdeling voor crisiszorg. Het zijn ernstig psychiatrisch zieke patiënten. Het antipsychoticum dat zij krijgen, werkt enigszins, met name op het verminderen van agressie. Op andere antipsychotica reageren zij niet. Tijdens het juist instellen van de medicatie moet men bedacht zijn op hartklachten.

Onderzoek ter plekke

Het onderzoek werd in de Oostvaarderskliniek gedaan omdat het voor deze groep patiënten te stressvol is om naar het Flevoziekenhuis vervoerd te worden. Maar ook voor het begeleidende personeel van beide zorginstellingen zou dat een uitdaging zijn, omdat het veelal zwaarbewaakte patiënten betreft. Over een aantal maanden vindt een vervolgonderzoek plaats.