Het abstract over de zin en onzin van een longfoto (X-thorax) bij patiënten met koorts en hoge ontstekingswaarden op de SEH heeft zowel de publieks- als de juryprijs in de wacht gesleept op het zesde wetenschapssymposium dat op maandag 15 oktober in het Flevoziekenhuis werd gehouden. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd en goed bezocht symposium.

bernsprijs 2018v.l.n.r.: Marieke Smit, Didi Sloothaak, Bram Hafkamp en Ingrid Bistervels

Bram Hafkamp presenteerde namens zijn medeauteurs de resultaten van de studie bij patiënten op de eerste hulp. Het onderzoek is volledig bedacht en uitgevoerd door arts-assistenten van de Interne geneeskunde, naar aanleiding van een klinisch dilemma. Een longfoto wordt vaak routinematig gemaakt om een longontsteking als focus voor de koorts uit te sluiten, zelfs als er geen symptomen van een longontsteking aanwezig zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat zo'n foto in afwezigheid van klachten in de meeste gevallen niets oplevert, zeker niet als een goede anamnese mogelijk is. Dit zou veel tijd en geld kunnen besparen, zo concluderen Liza Pereverzeva (promovendus Interne geneeskunde) en Bram Hafkamp (aios Interne geneeskunde) in hun abstract: “The diagnostic value of a chest x-ray in the evaluation of patients with fever and no respiratory symptoms or signs”.

De studie en de wijze van presentatie was zeer overtuigend, voor zowel het aanwezige publiek als de jury. Uit de vier genomineerde projecten werd het abstract over de X-thorax zowel de publieksprijs als de dr. A.W.C. Berns Wetenschapsprijs toegekend. Uit een totaal van 17 inzendingen werden daarnaast de volgende drie projecten genomineerd en gepresenteerd op het symposium:

Marieke Smit (Wetenschappelijke stage student Chirurgie): “Laparoscopische lokale excisie als alternatief voor oncologische colon resectie bij endoscopisch irresectabele colonpoliepen?”

Didi Sloothaak (aios Chirurgie): “Standaard histologisch onderzoek na appendectomie bij appendictis?”

Ingrid Bistervels (promovendus Interne geneeskunde): “Residual vein thrombosis in relation to immediate compression therapy in the acute phase of deep vein thrombosis and post thrombotic syndrome at 24 months after thrombosis: a sub study from the prospective randomised IDEAL DVT study”.

Gastspreker prof. dr. Mat Daemen, hoogleraar Pathologie Amsterdam UMC en voorzitter Research Support en Research Board Amsterdam UMC, sprak over de onderzoekssamenwerking tussen Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde zesde editie van het Wetenschapssymposium. Dat concludeerde ook neuroloog prof. dr. Martien Limburg in zijn dankwoord als voorzitter van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek. Een rol die hij voor de laatste keer vervulde.