De 13-jarige Selma Kalkoul was donderdag voor een dag de baas van het Flevoziekenhuis. Zij nam voor één dag het stokje over van Edo Schubert, lid van de raad van bestuur. Deze week namen honderden kinderen uit het hele land de plaats in van een baas, CEO, directeur, burgemeester of bestuurder tijdens het project ‘Baas van Morgen’. Het Flevoziekenhuis deed voor de vijfde keer mee aan dit project.

baas voor een dag 2019

Selma, in het dagelijks leven leerlinge aan het Buitenhout College, had een drukke agenda. Na de kennismaking met Edo en een interview voor Omroep Flevoland gingen de bazen naar de apotheek. Selma kreeg een rondleiding en hielp mee met de bereiding van medicatie. Aansluitend deed ze een onderzoek onder patiënten naar de tevredenheid over de Flevo Gastvrij App en de tablets. Bij de afdeling Radiologie bekeek Selma de nieuwe geavanceerde CT en MRI scanner en kreeg ze een toelichting van radioloog Jules Beaumont.

Daarna ging ze naar het OK complex waar ze een bezoek bracht aan zowel de oude als de net nieuw opgeleverde operatiekamers. Wat duidelijk maakte dat de eisen op het gebied van techniek, veiligheid, ruimte en hygiëne enorm zijn aangescherpt de afgelopen jaren. Selma besprak haar indrukken met Edo tijdens de lunch. Daarna brachten zij een bezoek aan de kurenkamer bij Interne Geneeskunde. Selma was benieuwd hoe de medicatie, die ze in de apotheek had gezien, werd toegediend. De dag werd afgesloten in het Agora theater in Lelystad waar alle bazen van morgen met hun organisatie samenkwamen voor een slotconferentie.

Selma was na afloop zichtbaar onder de indruk en enthousiast over hetgeen ze had gezien: “Ik wilde altijd al in een ziekenhuis werken, maar na vandaag weet ik het zeker! Het lijkt mij mooi als je andere mensen kunt helpen. Op televisie zie je veel paniek en hollende mensen, maar in het echt verloopt alles juist heel rustig en goed georganiseerd. Er wordt heel goed samengewerkt. En toch lopen veel dingen dan anders dan gepland. Er zijn heel veel verschillende beroepen in een ziekenhuis. Ik wil daar nu veel meer van weten. Ik kom graag nog een keer terug!”.

Edo Schubert was op zijn beurt onder de indruk van Selma: “Ze is heel slim en stelt goede vragen. Dat vind ik bijzonder op die leeftijd. Ik hoop dat Selma een goed beeld van de zorg heeft gekregen. Dat krijg je niet als je de hele dag met mij gaat vergaderen. Daarom heeft ze volop achter de schermen gekeken. Ik heb veel collega’s met trots over hun vak en het Flevoziekenhuis horen vertellen. Heel fijn dat zij, ondanks dat ze heel druk zijn, toch tijd voor Selma konden maken. Als deze dag haar helpt in het verwezenlijken van haar droom, dan is dat een hele mooie opbrengst. Dit is één van de vele activiteiten die we als ziekenhuis doen om jongeren enthousiast te krijgen voor de zorg. Dat blijft heel hard nodig, als we in de toekomst ook goede collega’s willen hebben!”.

Het project Baas van Morgen is een initiatief van JINC, een organisatie die kinderen helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt. Door een 'bliksemstage' van een dag willen de organisatie en alle deelnemende bedrijven laten zien hoe belangrijk het is voor ‘al het talent van morgen’ om een goed begin te krijgen op de arbeidsmarkt.

Bekijk hier het item van Omroep Flevoland