De incontinentiepolikliniek voor vrouwen van de afdelingen Gynaecologie en Urologie is 26 maart j.l. tot winnaar uitgeroepen van de Lies Spruit Cliënten Jaarprijs 2007.

Het project wordt in het juryrapport beoordeeld als een aanwinst voor het Flevoziekenhuis. ‘Men heeft in een ziekenhuissetting een snelle, effectieve en veilige wijze gevonden om een veel voorkomend probleem dat te vaak in taboesfeer wordt getrokken, goed op te vangen. Er is expliciet nagedacht over laagdrempeligheid en respect voor deze patiëntengroep.’ De incontinentiepolikliniek is begin 2007 van start gegaan en is een gezamenlijk project van het Flevoziekenhuis en Zorggroep Almere. Gynaecoloog Inge Ruhé en haar team hebben de prijs, een uniek kunstwerk gemaakt door een kunstenaar van ‘de Witte Olifant’, in ontvangst genomen.

Beoordeling
Dit jaar zijn er 13 projecten aangemeld waarvan er 5 projecten genomineerd zijn voor de prijs. Bij de beoordeling van de projecten hanteert de jury 2 belangrijke criteria: patiëntgerichtheid en innovatie. De sprekers mevrouw Schraverus (voorzitter Raad van Bestuur), de heer Regeer (voorzitter Cliëntenraad Flevoziekenhuis) en de heer Dols (jurylid) waren het eens over de hoge kwaliteit van de projecten. “Daardoor ligt de lat voor volgend jaar nog hoger.”

Zeer patiëntgericht
De tweede plaats is voor de nazorgwijzer voor (ex-)kankerpatiënten. Oncologieverpleegkundigen ervaren dat patiënten juist vaak na de behandeling behoefte hebben aan ondersteuning. De nazorgwijzer geeft informatie over welke ondersteuning mogelijk is. De derde plaats is voor de afdeling Neurologie met de door hun ontwikkelde voorbeeldkaarten met foto’s van voedingsmiddelen. Afasiepatiënten kunnen niet zeggen wat ze willen eten. Met deze kaarten kunnen ze de voedingsmiddelen aanwijzen.

Lies Spruit Cliënten Jaarprijs
De Cliëntenraad van het Flevoziekenhuis reikt dit jaar voor de derde keer een prijs uit voor het beste patiëntgerichte initiatief. De prijs is bedoeld als stimulans voor denken aan, ontwikkelen of uitvoeren van direct op de patiënt gerichte verbeteringen in de zorg. De prijs is vernoemd naar de eerste voorzitter van de Cliëntenraad, ex-wethouder Lies Spruit.

clientjaarprijs2007.jpg