Ruim 150 liefhebbers van architectuur bezochten zaterdag 13 september het Flevoziekenhuis.  Het ziekenhuis was dit jaar de locatie voor de Jonge Monumentendag, georganiseerd door Casla. In lezingen en rondleidingen door de bestaande bouw en nieuwbouw kregen de bezoekers een beeld van het nieuwe Flevoziekenhuis.

In een lezing gaven Sil Mantel van architectenbureau Wiegerinck en bouwmanager Peter van der Pas van het Flevoziekenhuis een toelichting op de opgave en het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis. Uit beide lezingen bleek dat het ontwerp van een nieuw ziekenhuis een zeer complexe opgave is. Het ontwerp moet aan een groot aantal (soms tegenstrijdige) eisen voldoen. Bovendien neemt de besluitvorming en financiering een flink aantal jaren in beslag.
Als gevolg van nieuwe inzichten en ontwikkelingen is het ontwerp van het Flevoziekenhuis nog tijdens de bouw aangepast, vooral om ruimte te bieden aan een aantal nieuwe gebruikers (een kinderdagverblijf, het centrum voor Radiotherapie van het AMC etc.).

Sil Mantel van architectenbureau Wiegerinck liet zien op welke het bestaande ziekenhuis is geïntegreerd in een nieuw gebouw. De nieuwbouw is als een ring om het bestaande gebouw gelegd. Een robuuste muur aan de buitenkant begrensd het ziekenhuis naar de omgeving van het stadscentrum. Daarbinnen ontstaat een nieuw intiem milieu. De bestaande glazen ziekenhuisstraat vormt de hoofdroute door het nieuwe gebouw en zorgt voor daglicht.

Aansluitend op de lezingen werden bezoekers in groepjes rondgeleid rondom het ziekenhuis, door het bestaande ziekenhuis en door het nog niet opgeleverde deel van de nieuwbouw. Daarbij werd onder meer een bezoek gebracht aan de in maart geopende poli KNO en de verpleegafdeling oncologie, waar het concept van Planetree al in de praktijk is gebracht. De route langs de tweede fase van de nieuwbouw voerde onder meer langs de ok’s in aanbouw bezocht, de kraamsuites en de intensive care.

De bezoekers toonden zich na afloop onder indruk van de architectuur van het Flevoziekenhuis, maar ook het bouwproces. Vooral het feit dat wordt gebouwd terwijl het ziekenhuis volop in bedrijf is, dwong bij veel bezoekers bewondering af.

Voor het Flevoziekenhuis was dit de eerste gelegenheid waarbij er op deze schaal bezoekers ‘van buiten’ werden rondgeleid. Het initiatief krijgt zeker vervolg in aanloop naar de officiële opening van het ziekenhuis die staat gepland voor september 2009.

architectuur