Met ingang van vrijdag 28 november heeft Almere een polikliniek voor kinderen met het Downsyndroom. In de polikliniek werken de kinderarts, orthopeed, oogarts en KNO-arts van het Flevoziekenhuis samen met de kinderfysiotherapie en ergotherapie van Zorggroep Almere, MEE, een logopediste en niet te vergeten een contactouder, die de bezoekers van de poli begeleidt.

Initiatiefnemer van de poli voor kinderen met een Downsyndroom is Jolande Schotman, al jarenlang als kinderfysiotherapeute actief voor Zorggroep Almere. Kinderarts Anne-Marie van Wermeskerken omarmde het idee meteen.

“Kinderen met het Downsyndroom hebben een verhoogd risico op lichamelijke afwijkingen en moeilijkheden in de ontwikkeling”, motiveert Jolande Schotman haar initiatief. “Het is belangrijk om al in een vroeg stadium ontwikkelingsproblemen op te sporen, alert te reageren en een goed behandeladvies te geven. Ouders met een kind met het Downsyndroom hebben behoefte aan een centraal punt, dicht bij huis, waar deskundige en gecoördineerde zorg geboden wordt”.

In de nieuwe poli in het Flevoziekenhuis kunnen ouder en kind tijdens een dagdeel verschillende specialisten bezoeken, zodat het reizen beperkt wordt. Aan het eind van de morgen komen de behandelaars samen voor een gezamenlijke bespreking, waarvan de ouders en huisarts een verslag ontvangen.

Jolande Schotman: “We beginnen eens per kwartaal. Als dat te weinig blijkt te zijn, gaan we de polikliniek eens per maand houden”.

down
Pin It