De Cliëntenraad van het Flevoziekenhuis reikt dit jaar voor de vierde keer een prijs uit voor het beste patiëntgerichte initiatief. De prijs is bedoeld als stimulans voor denken aan, ontwikkelen of uitvoeren van direct op de patiënt gerichte verbeteringen van de zorg in de breedste zin van het woord. Een onafhankelijke jury beoordeelt de kandidaten. Dit jaar zijn er 10 projecten aangemeld. Hiervan dingen er 10 projecten mee voor de prijs.

De 10 ingezonden projecten voor de Cliëntenjaarprijs 2008:

Nazorgtraject IC

IC-patiënten gaven aan meer behoefte te hebben aan nazorg. Marieke Zwarteveen nam het initiatief tot een nazorgpoli. Alle ex-IC-patiënten worden voor de poli uitgenodigd. De primaire doelstelling van de poli is het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Hand- en voetmassage voor patiënten verpleegafdeling oncologie

Patiënten met  spanning, pijn en slaapproblemen krijgen op de verpleegafdeling oncologie een hand- en voetmassage aangeboden door de verpleegkundigen. Met massage wordt het gezonde deel van de patiënt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de patiënt even niet met zijn ziekte bezig is.

Dialysecafé

Het dialysecentrum organiseert maandelijks een dialysecafé. De behandelaars van het dialysecentrum geven informatie over nierziekten en dialyseren in het bijzonder. Het café is een trefpunt voor patiënten en hun familie.

Draadloos netwerk

Dankzij een draadloos systeem kunnen patiënten die opgenomen zijn vanaf december 2008 gratis internetten in de centrale hal, gang en in de wachtkamer van de spoedeisende hulp. Met een eigen laptop kan worden ingelogd op het internet. Daardoor kan de patiënt flexibel werken en contact onderhouden met familie en/ of bedrijf.

Ophangbord voor geboortekaartjes

Het hebben van een kinderwens is vanuit de natuur zelf gegeven. Helaas ziet echter ongeveer 10% van alle paren de kinderwens niet in vervulling gaan. Deze patiënten bezoeken de fertiliteitspoli. Het zien van de geboortekaartjes geeft de patiënt hoop en houvast. De presentatie met het nieuwe ophangbord geeft een rustige en professionele uitstraling.

Pre – operatief spreekuur voor kinderingreep

Kinderen worden één week voor de operatie gezien door een pedagogisch medewerker. Zij instrueert de kinderen over de ingreep. Kinderen en ouders zijn hierdoor beter voorgelicht. De kinderen kunnen rustiger onder narcose gaan.

Goed verzorgd beter gevoel

6 x per jaar wordt er een workshop gegeven aan patiënten. Tijdens deze workshop worden tips en adviezen gegeven over de uiterlijke veranderingen die kunnen plaatsvinden bij het hebben van kanker of bij de therapie van kanker.
Een goed verzorgd uiterlijk geeft een beter gevoel. Even de ziekte vergeten en aandacht voor de patiënt zelf.

Hoofdhuidkoeling bij de oncologische patiënt

Ingezonden door Margriet de Vries & Annelies Kappé
Behandeld worden voor kanker is heel ingrijpend. Maar dat patiënten ook hun haar kunnen verliezen door de chemokuur, is voor de meeste mensen heel moeilijk. Hoofdhuidkoeling is een nieuwe methode die uitkomst kan bieden. Er werd een folder ontwikkeld en geïmplementeerd.

Transmuraal nazorgtraject voor CVA/TIA patiënten

Er wordt een gestructureerd transmuraal nazorgtraject aan CVA / TIA patiënten geboden. Centraal staat het verbeteren van het lichamelijk en psychosociaal functioneren van de patiënt en zijn of haar mantelzorger. Kwaliteit van leven en continuïteit van zorg (in de keten) zijn de uitgangspunten. Door goede zorg en voorlichting hebben patiënten een goede kans om geen recidief door te maken.
Resultaat: Goed voorgelichte patiënt, met de juiste medicatie en juiste zorg op de juiste plaats.

Kerstavond in het Flevoziekenhuis

Op kerstavond werd door de Dienst Geestelijk verzorging een traditioneel kerstfeest gevierd in de Centrale hal. Patiënten konden na afloop van het bezoekuur samen met familie en vrienden de kerstviering bijwonen.

clientenjaarprijs03