Ongeveer zestig Havo 4 en 5-scholieren lieten zich op zaterdag 18 april in het Flevoziekenhuis voorlichten over een loopbaan als ok-assistent of anesthesiemedewerker. Tijdens de ‘OK Experience’ kon volop worden geoefend met instrumentarium, ok kleding worden gepast en - als hoogtepunt – een bezoek worden gebracht aan een operatiekamer.

Het Flevoziekenhuis gaat van 5 naar 10 ok’s en heeft de komende jaren veel personeel nodig. Doel van de OK Experience is scholieren op een laagdrempelige wijze kennis laten maken met het werken op de OK. ‘We merken dat het voor veel jongeren een onbekende wereld is’, vertelt Sandra van Amstel, ok-assistent en één van de initiatiefnemers van de dag.

De aanwezige jongeren, bijna allemaal meiden, vergapen zich aan de apparatuur en de medische instrumenten. ‘Er komt echt onwijs veel bij kijken. Dat je voor iedere operatie weer iets anders nodig hebt’. Ook het bezoek aan de operatiekamer maakt indruk. ‘Het lijkt me best een moeilijk beroep, maar je bent gelukkig wel lid van een team’, zegt één van de meiden. Zij gaat in elk geval solliciteren.

De opleiding tot ok-assistent of anesthesiemedewerker duurt 3 jaar en kan direct na de Havo of MBO 4 worden gevolgd. ‘Je leert een vak en gaat gelijk verdienen, dat maakt het aantrekkelijk. Maar we geven eerlijke voorlichting: het is zwaar vak. Ook de combinatie van werken en leren is niet voor iedereen weggelegd’, zegt Sandra van Amstel.

Het Flevoziekenhuis heeft de scholieren (havo 4- en 5 scholieren met het profiel Natuur & Gezondheid) heel gericht uitgenodigd. De middelbare scholen in Almere zijn allemaal bezocht. Leerlingen met het juiste vakkenpakket die serieuze belangstelling toonden, kregen een polsbandje dat toegang gaf tot de ‘OK Experience’.

Het Flevoziekenhuis wil jaarlijks 6 leerlingen gaan opleiden. De opleiding start tweemaal per jaar. De selectieprocedure voor september gaat binnen enkele weken van start.

ok-experience