Het leven van een lid van patiëntenvereniging Heart Beat is op 4 mei jl. gered door een schok van een defibrillator. De heer Brouwers kreeg tijdens het sporten bij zijn vereniging een hartstilstand. Zijn medesporters konden hem de eerste hulp bieden met de defibrillator. Daarna werd hij met spoed opgenomen in het Flevoziekenhuis. De heer Brouwer maakt het naar omstandigheden goed. “Ik ben blij dat het apparaat op dat moment in de buurt was. Ik ben bang dat het anders minder goed was afgelopen.”De Almeerse vereniging voor hartpatiënten kreeg het apparaat enige jaren geleden van de cardiologen van het Flevoziekenhuis.

Een automatische defibrillator registreert en bewaakt het hartritme.Bij hartritmestoornissen geeft  het apparaat automatisch schokken om het leven te redden. De cardiologen van het Flevoziekenhuis schonken het apparaat enige jaren geleden aan Heart Beat. Cardioloog Verheul: “Sinds de opening van ons ziekenhuis hebben we een goede band met de vereniging. Het was vanzelfsprekend om hen het apparaat te geven.” Het ziekenhuis gaf ook de bijbehorende instructie om het apparaat op juiste wijze te kunnen bedienen. “Onze reanimatieverpleegkundigen hebben de leden van Heart Beat destijds geleerd om het apparaat goed te gebruiken. Voorzitter Hans de Ruiter: “De geschonken defibrillator heeft zijn nut meer dan bewezen. Daar zijn we de cardiologen zeer dankbaar voor.”

Bij hartproblemen zijn snelheid, professionaliteit en opvang van levensbelang. Verheul: “Hoe eerder hulp kan worden geboden, hoe beter. Daarom hebben we hele goede afspraken met de huisartsen, ambulancedienst en het AMC in Amsterdam. Bovendien kunnen we met de nieuwe Hartbewaking en Intensive Care van het Flevoziekenhuis tweemaal zoveel acute patiënten opvangen.”

heartbeat-almere03