De brandweer in Almere hield vrijdag 15 mei een oefening in het Flevoziekenhuis. Doel van deze oefening was ervoor te zorgen dat het ziekenhuis en Brandweer Flevoland optimaal op elkaar ingespeeld zijn voor als het echt nodig is.

De oefening:

Twee operatiekamers in het nieuwbouwgedeelte van het Flevoziekenhuis waren in gebruik toen rond de klok van 09:40 uur het brandalarm klonk. Eén van de OK-medewerkers liep via de sluis naar de gang om te kijken wat er aan de hand was. In een nevenruimte op de OK afdeling was brand uitgebroken en een toegesnelde BHV’ er constateerde dat de afdeling zo snel mogelijk moest worden ontruimd.

Zo startte even na half tien de grote gezamenlijke oefening met brandweer en medewerkers van het Flevoziekenhuis. Behendig werden de patiënten over getild op verrijdbare bedden en via een nooduitgang in veiligheid gebracht. Op de spoedeisende hulp was de brandweer met groot materieel aanwezig om vanuit hier hun strategie te bepalen. De eerste ploeg van de brandweer werd ingezet op de brand, de tweede op het doorzoeken naar mogelijke slachtoffers en de derde ploeg om de naast, boven- en ondergelegen ruimtes te controleren. Al met al een drukte van belang, terwijl de gewone werkzaamheden in het ziekenhuis gewoon doorgingen.

Na een klein uur, was de brand gedoofd, waren de omringende ruimten gecontroleerd en geventileerd en bestond er geen gevaar meer voor de overige patiënten. Rond de klok van 11:30 uur werd de oefening doorgenomen met de medewerkers van het Flevoziekenhuis.  Alle leermomenten werden geëvalueerd en worden meegenomen in een volgende realistische oefening.

brandweeroefening