80% van de vrouwen heeft last van de overgang, 20% van hen heeft zoveel klachten dat ze er wat aan wil doen. Het Flevoziekenhuis is daarom gestart met een poli voor overgangsklachten. ”Vrouwen voelen zich serieus genomen en hun klachten verminderen”, is de ervaring van menopauzeverpleegkundige Marleen Richards (rechts op de foto).

Overgangsklachten worden veroorzaakt door veranderingen in de hormoonproductie. De hormoonbalans raakt verstoort en het lichaam protesteert. Meest bekende klachten zijn opvliegers en nachtzweten. “Maar al te vaak worden klachten afgedaan als ‘het hoort er nu eenmaal bij’, maar daarmee doe je vrouwen met ernstige overgangsklachten tekort”, vindt Marleen Richards. “Bovendien is er bij ernstige overgangklachten soms sprake van medische problemen, zoals botontkalking. Daar doen we op de poli onderzoek naar.”

Het Flevoziekenhuis is eind 2008 gestart met de polikliniek speciaal voor vrouwen met overgangsklachten. De spreekuren worden gehouden door een gespecialiseerde menopauzeverpleegkundige. Zij geeft informatie en advies over de voor- en nadelen van de verschillende behandelmethoden. Het team bestaat verder uit twee gynaecologen en een internist. Het team werkt zonodig nauw samen met diëtist, seksuoloog en afdeling gynaecologie.

Voor informatie en aanmelding: polikliniek gynaecologie, telefoon 036 - 539 87 00 of via @-pointment, het online afsprakensysteem.

overgangsklachten
Pin It