Het kinderdiabetesteam van DeKinderkliniek Almere in het Flevoziekenhuis organiseerde zaterdag 13 juni een survivaldag voor kinderen met diabetes uit heel Flevoland en daarbuiten.


“De kinderen en hun ouders verdienen het om een keer in het zonnetje gezet te worden”, zegt Nicole Versteeg, kinderdiabetesverpleegkundige van DeKinderkliniek. “Diabetes ‘managen’ is een enorme klus, daar komt heel wat bij kijken, elke dag weer. Je moet altijd nadenken en rekenen hoeveel koolhydraten er in het eten zit en hoeveel insuline je daarvoor moet geven met de insulinepen of een insulinepompje. En je moet ook nog eens minstens 4 x op een dag met een vingerprikje je bloedsuiker meten.”

survival

Toch vindt het kinderdiabetesteam dat kinderen met suikerziekte een net zo normaal leven moeten kunnen leiden als alle andere kinderen. Een survivaldag is een dag bij uitstek om te sporten en lekker te eten, net als elk ander kind.

De stemming zat er zo goed in dat rondom het water spontane acties ontstonden: elkaar nat spetteren, de kano omduwen en er doodgewoon in plonzen… Aan het einde van de middag kwam de één na de ander drijfnat aan bij het hoofdgebouw. Het vormde geen probleem. Er was droge kleding, de insulinepompjes waren van te voren aan de kant gelegd en de zon zorgde voor de rest.

Reporter van DeKinderkliniek
Martine Wellens, 15 jaar oud, heeft diabetes. Ze hoort bij het reportersteam van DeKinderkliniek. Deze dag interviewt ze andere kinderen, ouders, kinderarts Norbert van den Berg en…Jim! “Het is een hartstikke leuke dag!,” vertelt ze enthousiast. “De sfeer is ontzettend gezellig. Eigenlijk vergeet je een beetje dat je diabetes hebt door alle leuke dingen, hoewel ik er juist ook weer met andere kinderen over praat. Maar de leuke dingen overheersen.”
Het interview met haar eigen dokter was bijzonder. “Normaal kom ik als patiënt en nu heb ik ineens een heel andere rol! Nu stel ík hem de vragen. Maar heel anders dan op de kinderpoli is hij eigenlijk niet”, vertrouwt ze ons toe, “hij kan heel enthousiast vertellen over DeKinderkliniek”.  Op de achtergrond zijn djembé’s te horen. Een tent vol kinderen en ouders trommelen onder leiding het ritme mee. Voor de tent spelen kinderen Oudhollandse spelletjes.
“Jim interviewen was spannend!” vervolgt Martine. “Hij kende niemand uit zijn omgeving die diabetes heeft. Maar hij vond het ontzettend goed dat deze dag georganiseerd werd.”

Aan het einde van de dag gaan de kinderen erg tevreden naar huis. Velen met een vies t-shirt, sommigen met een nat t-shirt maar wel allemaal met een handtekening van Jim beschreven. Het was een survivaldag waar de zon letterlijk en figuurlijk scheen.

Voor de filmpjes en meer informatie: www.dekinderkliniek.nl en www.almerehaventv.nl

Pin It