Op 2 juli verhuisden verpleegkundigen van de kinderafdeling baby Daley en Ricardo en Lars naar de vernieuwde kinderafdeling van het Flevoziekenhuis. De afdeling kindergeneeskunde heeft er vijf nieuwe kamers bij. De vijf nieuwe kamers, met volop ruimte voor ouders om bij hun kind te zijn en een grote badkamer, zijn een belangrijke aanwinst voor de afdeling. Kinderen waarbij infectiegevaar speelt, kunnen op deze kamers of ‘isolatieboxen’ geïsoleerd worden verpleegd. In totaal heeft de afdeling 9 van deze kamers.

verhuizing

Ruimte voor ouders
De nieuwe kamers bieden ouders letterlijk alle ruimte om bij hun kind te zijn. “Dat is ook wat wij willen en het liefst voor de hele afdeling”, zegt Diana Kwast, afdelingshoofd Kindergeneeskunde en Neonatologie. “Ouders moeten permanent bij hun kind kunnen zijn, in een prettige ruimte.” Er is overdag ruimte om te spelen, en ’s avonds kan er met gemak een bed in de kamer staan, zodat een van de ouders kan blijven slapen. De hele afdeling is sinds kort ook  voorzien van draadloos internet. “Zo kunnen de kinderen en hun ouders met hun eigen laptop contact houden met vrienden en familie. Het zou nog mooier zijn als we de laptops zelf konden aanbieden. Maar daarvoor ontbreken ons de middelen.”

Alle zorg bij elkaar
De bouw en uitbreiding bood kansen om de afdeling opnieuw in te richten. Zo is  het deel van de Kinderdagbehandeling wat in het Flevoziekenhuis plaatsvindt, nu samengevoegd met de afdeling Kindergeneeskunde. Dit biedt voordelen  aan kind en ouders, omdat nu alle zorgverleners, zoals de pedagogisch medewerkers, specialistisch kinderverpleegkundigen en kinderartsen, op één locatie kwaliteitszorg kunnen verlenen.

Aparte unit voor baby’s
De afdeling Neonatologie, voor te vroeg en ziek geboren zuigelingen, ligt tegen de afdeling Kindergeneeskunde aan. Deze afdeling heeft sinds dit jaar  de mogelijkheid tot het verlenen van intensieve zorg voor vier kinderen vanaf 30 weken zwangerschapsduur. Op de afdeling Neonatologie is nu ook een aparte unit vrijgemaakt voor zieke zuigelingen tot de leeftijd van één jaar. “Deze kinderen lagen in de oude situatie wel op een babykamer, maar hier was niet zoveel rust te creëren als nu op de zuigelingenunit.”, aldus Diana Kwast.

150 voedingen per dag
De afdeling heeft verder de beschikking over een ruime zuigelingenvoedingkeuken, die aan alle wettelijke hygiënerichtlijnen voldoet. Hier worden alle flesvoedingen klaargemaakt. Moeders die borstvoeding geven kunnen in deze voedingskeuken hun afgekolfde moedermelk onder hygiënische omstandigheden bewaren. Diana Kwast: “Als alle bedjes bezet zijn, maken de afdelingsmedewerkers wel 150 voedingen per dag klaar.”

De vernieuwde Afdeling Kindergeneeskunde heeft nu in totaal 25 bedden, waarvan 11 voor de Kinderdagbehandeling en 14 voor kindergeneeskunde. De afdeling Neonatologie heeft de mogelijkheid om in totaal 21 zuigelingen op te nemen.
Pin It