Patiënten en medewerkers van het Flevoziekenhuis die meedoen aan de Ramadan, kunnen na zonsondergang een maaltijd bestellen. De keuken van het ziekenhuis verzorgt een uitgebreid assortiment (halal-)maaltijden. Het Flevoziekenhuis sluit de Ramadan op 22 september af met een viering van het Suikerfeest voor medewerkers en patiënten.

Het Flevoziekenhuis wil ieder mens respecteren in zijn of haar geloof en/of levenswijze en waar dat maar kan rekening houden met persoonlijke wensen. Juist in tijden van ziekte en onzekerheid kunnen mensen daar steun aan ontlenen. Dit is een wezenlijk aspect van het zorgconcept Planetree dat het Flevoziekenhuis heeft omarmd. Zo werd op kerstavond een oecumenische kerstviering gehouden in de centrale hal van het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een stiltecentrum waar iedereen - gelovig of niet -  die een moment van stilte zoekt, welkom is. Het ziekenhuis heeft geestelijk verzorgers van meerdere gezindten.

Moslims vasten in de periode van 22 augustus tot 19 september, tussen zonsopgang en zonsondergang. Vooral volwassenen doen mee aan de Ramadan. Het betekent voor hen dat ze overdag o.a. niet mogen eten, drinken of roken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zieken en reizigers zijn  vrijgesteld van vasten, maar vaak halen ze de gemiste dagen later in.

Het vasten wordt gezien als een manier om de ziel te zuiveren en Allah te bedanken voor alles wat hij gegeven heeft. Het gezamenlijk vasten geeft de vastenden een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen rond hun tiende, twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen.

Patiënten op de verpleegafdelingen die gebruik willen maken van de verlate avondmaaltijd kunnen hun bestelling doorgeven aan de voedingsassistent.